badesikkerhed

Baderåd og badesikkerhed – gælder børn og voksne på stranden

Skrevet d. 22. november 2018 af

Når man tager på stranden, er det allervigtigste man skal huske at læse de 5 baderåd – selvfølgelig følge dem.

Selv om at vandet ser stille ud, kan der være mange forudsætninger man ikke har taget højde for.

Lær derfor de fem baderåd udenad, og brug dem hver gang du eller din familie tager på stranden. Det er vigtigt at huske at baderådene gælder for både børn og voksne, såvel som både erfarne og uerfarne svømmere.

Hvis du følger baderådene øger du sikkerheden ved havet markant.

De 5 baderåd

De fem baderåd er en vejledning til sikker færden ved vandet. Det er vigtigt at de alle bliver læst og overholdt. Når der sker drukneulykker er det næsten altid fordi de 5 baderåd ikke blev fulgt.

De kendte og populære 5 baderåd fra Trygfonden, som vi alle bør kende, er som følger:

1.      Lær at svømme

Hvis du kan svømme, øger det din sikkerhed, idét at du kan navigere bedre i vandet. Det kan hjælpe dig til at redde dig selv eller dem du svømmer med, hvis i skulle komme i problemer i vandet. Husk at en øvet svømmer i svømmehallen ikke nødvendigvis er lig en sikker svømmer i havet.

2.      Gå aldrig alene i vandet

Det er vigtigt, at man ikke er alene, når man går i vandet, fordi der altid skal være mindst én til at holde øje med eventuelle problematikker. I tilfælde af ulykker, er det vigtigt at der er en, der kan signalere efter hjælp eller hvis muligt gribe ind. Undgå farlige aktiviteter og hold opmærksomheden på hinanden til hver en tid.

3.      Læs vinden og vandet

Oplys dig selv omkring badeforholdene før du går i vandet. Aflæs vindstyrken, vindretningen, strømforholdene, og bølgestyrken. Hvis der er livreddere så spørg dem til råds omkring badeforholdene, og kig på deres signalflag for vejledning.

Det er vigtigt at kende til de forskellige strømsituationer som pålandsvind og fralandsvind. Pålandsvind kan f.eks. medføre revlehuller med stærk strøm væk fra stranden. Fralandsvind medfører at oppustede ting flyder til havs, så undgå at bruge disse ved dette vindforhold.

4.      Lær stranden at kende

Det er vigtigt at kende til forholdene på specifikke strande. Der er forskellige faktorer i spil ved forskellige strande, og det er vigtig at få styr på strømforhold, dybde, bådtrafik, eller andre særlige kendetegn ved stranden. Opsøg en livredder eller en vandt svømmer ved nye og ukendte strande. I udlandet er det altid vigtigt at opsøge information om de bestemte, pågældende strandforhold.

5.      Slip ikke børnene af syne

Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på dine børn i vandet. Befind dig altid tæt ved dem, så du hurtigere kan reagere, skulle der ske noget. Hav dem altid inde hvor de kan bunde, og fjern ikke fokus – selv hvis de er gode svømmere.

 

Øg børnenes sikkerhed ved stranden

badesikkerhed for børn

Når du har dine børn med på stranden, er det vigtigt at følge alle baderåd. Det kan være en god idé at mærke havet og strømmen selv, før man lader sine børn gå i.

Gode råd til at øge børnenes sikkerhed:

  • Gør dem altid opmærksom på strandens forhold.
  • Lad dem kun gå længere ud end til navlen, hvis du selv eller en anden voksen med svømmefærdigheder er med.
  • Grib ind ved vilde lege.
  • Og sidst, men absolut ikke mindst – slip dem ikke af syne, så du hurtigt kan reagere, før ulykken sker.

Svømmebriller

Svømmebriller er nyttigt udstyr til den svømmeglade. Med svømmebriller undgår du røde, sviende øjne. Derudover giver svømmebriller mulighed for at se under vandet, og dermed kan man være opmærksom på hvad der sker rundt om en, mens man svømme.

Så kommer man ikke på afveje eller svømmer ind i andre. På den måde er svømmebriller et godt baderåd, idét de øger dine eller dine børns sikkerhed i vandet samtidig med at badningen bliver mere behagelig.

Badevinger

Badevinger øger dit barns sikkerhed i vandet. Det er især essentielt for børn der ikke er trænet i svømning. Andre ting der kan øge dit barns sikkerhed:

  • Både badevinger og baderinge er dog kun anbefalet, hvis der ikke er stærk strøm eller fralandsvind. Generelt skal man være påpasselig med oppustelige genstande i havet, disse egner sig ofte bedre til svømmehallen.
  • Svømmebælte. Dette er godt til når barnet er ved at lære at svømme.

Alle tre genstande øger barnets sikkerhed ved at holde det oven vande. Men husk altid at være meget opmærksom på strømmen i vandet, da der er lettere for et barn at flyde væk, hvis barnet har badevinger, badering eller svømmebælte på.

Følg derfor baderåd 3, så du er orienteret om strømmen.