Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Rygcrawl.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

mini dykkerflaske med mundstykkeEr du på udkig efter en mini dykkerflaske med mundstykke som kan fungerer som en ekstra mini iltflaske til øget sikkerhed under dine dyk? Så skal du ikke lede meget længere. Jeg har fundet det perfekte produkt frem til dig: Spare Air, eller oversat: ekstra ilt / ekstra dykkerflaske.

Det er en helt igennem genial opfindelse, som fungerer langt bedre end at bruge din octopuss. Det er der en række årsager til, som vi kommer nærmere ind på. De vigtigste er dog først og fremmest at den er lettere at dele end én octopuss. Derudover, måske dén vigtigste, den er total uafhængige af andre systemer.

 

Du får altså med denne en tærtiær mulighed. Første og din sekundære efter dine egne systemer sætter ud er din buddy makker. Men fejler hans også, eller har i sammenlagt ikke nok ilt – så er det enormt anvendeligt med en ekstra mini dykekrflaske med eget mundstykke.

 

Fantastisk på dykkerbåden

Som dykker selv, har jeg oplevet en del dykkerbåde, som på ankerlinen vælger at fastspænde en ekstra mini iltflaske på omkring 5 m. Nu undrer du dig måske over, hvorfor jeg synes det er så skide smart? Jo, det er det af den simple grund, at det er netop det niveau, hvor du skal holde din pause inden du stiger op.

Hvorfor er det så lige, at jeg igen syntes det er jo smart? Der kan man vel bare lige svømme op til overfladen. Faktum er bare at over 50% af dykkere der ender med at omkomme på baggrund af dyk dør under 5 meter fra overfladen! Kilde. Derudover dør 86% fordi de var afskåret fra deres buddymakker. Det er oftest et resultat af, at der sker en fejl i dit regulator sæt som sætter både octopuss og din nr. 1 regulator ud af spillet. Det fortæller allerede her historien om, hvorfor et fuldstændig afkoblet system som en mini iltflaske er, er en rigtig god idé at have med.

Derudover vil jeg lige vende tilbage til det med overfladen. For ud over at give et fantastisk god mulighed, for at nå ekstra ilt ved dykkerbåden og tæt på overfladen. Så kan en mini dykkerflaske med mundstykke på omkring 5 meter også være med til at sørge for, at du stadig når det anbefalede pause der. Selv i potentielle situationer, hvor du havde været nødsaget til at søge helt til toppen.

 

Andre formål en lille dykkerflaske kan tjene

Samlet set, kan du måske nu forstå, hvorfor jeg syntes disse små dykkerflasker/iltflasker med en integreret regulator/mundstykke system er så afsindig en god ide? Hvis ikke så er der altså også mange andre muligheder for at anvende dem. Det siger måske sig selv, at du kan have dem på din person. De er dog ikke særligt gode, som ekstra ilt på større dybder. I overfladen leverer de nemlig “kun” omkring 50 vejrtrækninger.

lille iltflaske ekstra

De er derimod virkelig gode til at binde på dykkerbøjer, hvis du eksempelvis ikke dykker fra en båd. De kan altså være en genial gadget til dig der gerne vil fridykke dybere end dine vejrtrækningsevner tillader. Eller hvis du vil udfordre dig selv, men er usikker på, om det er muligt for dig. Så kan det være meget rart med sådan en flaske også.

 

PRO TIP: Sørg for, når du spænder den lille iltflaske fast til din line, at du gerne har kombineret den med lige dele “luft” så den er neutral i vandet. Skulle den falde af linen så synker den ikke som en sten eller stige til overfladen og er utilgængelig for dig. Det er derudover også en god idé at sørge for, at den er klar, som quick release. Altså at du hurtigt kan tage den af og svømme mod overfladen med den. Det kan være nødvendigt, hvis du har placeret den dybt, at du dobbelt sikre dig selv ved at svømme mod overfladen i tilfælde af den ikke virker.

 

Her køber du en mini dykkerflaske med mundstykke

mini iltflaskeNu til det absolut vigtigste. Jeg har forhåbentligt overbevist dig om, hvorfor en mini dykkerflaske er en afsindig god idé. Nu er du så parat til at handle på den overbevisning. Først og fremmest behøver du som sagt ikke købe en selv, hvis du bare sørger for dykkerbåden du vælger har én.

Hvis du alligevel tænker, at det kunne være en meget god ekstra sikkerhed for dig selv, så kan de købes i næsten alle fysiske dykker butikker. Er du mere en “online shopper”, så kan de også købes online på de links, jeg har efterladt til dig rundt omkring i dette indlæg. De sender dig direkte hen til der, hvor du kan handle produktet. Du skal være klar over, at dykkerflasker generelt ikke er billige, det gælder altså også de små iltflasker, som denne vi snakker om her. Men nogle gange, så kan prisen altså, hvertfald i mit hoved, bare være en smule ligegyldig. Selvom der er mange sikkerhedsforanstaltninger, når man dykker, så synes jeg personligt ikke man rigtigt kan forsikre sig selv nok.

Forfatter

2 kommentarer

 1. Jørn Petersen Svar

  Hej
  Har lige et spørgsmål til anvendelsen.
  Jeg tænker den anvendt til inspektion af skrue mm på vores sejlbåd, jeg har ikke dykkercertifikat må jeg bruge en sådan og hvordan kan jeg genfylde den? er der et simpelt pumpe system når jeg ikke har en dykkerflaske?
  mvh Jørn

  • Benjamin Jørgensen Svar

   Der er i princippet intet lovgivningsmæssigt som forhindrer dig i at dykke uden certifikater. Jeg vil dog aldrig selv anbefale det. Omvendt er det ikke farligt for dig, hvis du blot holder dig i overfladen.

   Det er vigtigt at vide, at du løber nogle ricisi når du trækker vejret dybt nede med komprimmeret luft. Vigtigst er nok, at luften i dine lunger udvider sig, når du går fra dybere til lavere vand. Det betyder, at det er meget vigtigt du kontinuerligt trækker vejret og aldrig holder det!

   Lige den her skal fyldes op med en kompresser, det kan dog findes på de fleste havne til en relativt overkommelig pris. Selvom jeg aldrig vil anbefale folk at dykke med ilt uden at få den korrekte vejledning og altid sammen med min. 1 anden, så ser jeg intet farligt i at bruge produktet som du beskriver. Så længe du sørger for følgende 2 ting:
   1) Hav en med, der holder øje med dig eller snorkler ved siden af.
   2) Dyk ikke dybere end et par meter – hvilket jeg heller ikke tænker du skal, når det bare er til reparationer på båden.

   Jeg håber det var svar nok, ellers er du velkommen til at skrive.

   I forhold til produkter med pumper, så har jeg set, at der er nogle der udvikler på noget lignende, men det er desværre ikke (hvad jeg ved af) muligt at købe noget, som rent faktisk fungerer endnu.

Skriv en kommentar