brystsvømning

Brystsvømning: Den komplette guide til at lære og forbedre din Bryst

Skrevet d. 26. oktober 2018 af

Lær brystsvømning sammen med ekspert

Artikel skrevet af Daniel fra Watery.dk, Danmarks største udvalg af svømmeudstyr og badetøj

Er du ikke klar over hvordan man svømmer brystsvømning?

Eller vil du bare gerne blive bedre?

Læs her hvordan du bliver en bedre og hurtigere brystsvømmer med disse enkle tips.

Se hvordan brystsvømning ser ud:

Lær at svømme bryst korrekt i 3 steps

Når du svømmer brystsvømning, så er der en del forskellige ting du skal holde for øje.

Disse forskellige ting vil vi her gennemgå, så du kan komme til at svømme stilarten korrekt og hurtigt.

Udgangsstilling

Brystsvømning handler helt konkret om at skabe så lidt vandmodstand som muligt. Derfor er udgangsstillingen, ligesom de andre stilarter, hvor man ligger ben strakte ben og en strakt vrist.

Armene er placeret over hovedet, med helt strakte arme. Hænderne peger fremad. Nu ligger mand i den position hvor der bliver skabt mindst modstand. Dette er vores udgangsstilling.

Armtaget

Armtaget er den første del af selve brystsvømningen. Her løfter man brystkassen op af vandet, samtidigt med at man trækker vandet ind mod sin egen brystkasse Man trækker vandet ud til siden.

Det er altså her man begynder at flytte vandet for så at skabe fremdrift. Så snart du har trukket i vandet, så kaster du armene frem igen. Her mødes armene igen, og man kan nu lægge sig tilbage i vores udgangsstilling.

Benspark

Bensparket i brystsvømning er ligesom et hop. Man sparker sig simpelthen frem ad. Man skal sørge for at fødderne vender ud af, og man ligesom træder sig frem i vandet. For at svømme hurtigt er det vigtigt at bensparket sker så hurtigt som muligt.

Det er fordi man trækker benene op under sig, og det skaber stor modstand. Derfor handler det om at mindske den modstand. Bensparket kommer så snart at armene ligger i sin udgangsposition, altså strakte arme foran hovedet.

Når man så tager sparket, så ender benene også i vores udgangsstilling. Det er her vi påbegynder vores armtag endnu en gang.

Vi har så en cyklus som skal gentages, indtil man ikke kan svømme længere.

Typiske fejl du bare ikke må begå

Ligesom i de øvrige svømmestilarter, så er der også en masse fejl du kan begå når du svømmer brystsvømning. Disse vil forsøges at påpeges herunder sammen med en løsning på, hvad du skal gøre i stedet.

Sparke og tage bensparket samtidigt

Fejl: Du forsøger at sparke og trække på samme tid

Konsekvens: Du mister fremdrift, eftersom du prøver at svømme med mest muligt vandmodstand.

Løsning: Kør skiftevis med armene og benene hver for sig. Det sikrer dig den bedst mulige udgangsstilling.

Asynkront benspark

Fejl: Dine ben kører ikke samtidigt, og du sparker skævt.

Konsekvens: Du ødelægger din rytme, efter du er ude af udgangspositionen på to tidspunkter.

Løsning: Hav fokus på at benene skal følges ad hele vejen. Hvis det går for hurtigt, så sæt evt. tempoet ned.


Hvad er brystsvømning?

Brystsvømning er den langsomste af de fire stilarter. Derudover er det også den stilart som skiller sig mest ud fra de tre andre stilarter. Når man svømmer bryst, så bruger man musklerne på en anden måde end i crawl, butterfly og rygcrawl.

Brystsvømning handler og at trække og sparke skiftevis. Først tager man armtaget, og dernæst kommer bensparket. Armene og benene bevæger sig synkront.

Brystsvømning er en meget populær stilart for motionssvømmere. Det er den eneste stilart hvor man ikke nødvendigvis skal holde hovedet og ørerne under vand.

Desværre oplever svømmere også problemer med smerte efter brystsvømning, eftersom man bruger musklerne på en anden måde, og bevæger kroppen ud i nogle svære positioner, som den ikke nødvendigvis er vant til. Brystsvømning er især hårdt for knæene, eftersom sparket er meget usædvanlig bevægelse. Sørg ALTID for at være godt varm inden man giver den gas i vandet.

Ved større konkurrencer som OL, VM og danmarksmesterskaberne svømmes brystsvømning i tre distancer:

  • 50 meter (ikke til OL dog)
  • 100 meter
  • 200 meter