Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Du kunne godt tænke dig en lækker og flot petroleumslampe eller olielampe til enten udendørs eller indendørs brug. Det kunne være til haven, båden, udestuen, drivhuset eller andre steder. Beskriver det dig, så er dette stedet for dig. I denne komplette guide dækker vi alle petroleumslamper og olielamper du overhoved kunne forestille dig at købe.

Med denne guide og oversigt går du ikke glip af en eneste variation, type eller mærke. Du får det fulde overblik – ét samlet sted. På den måde sørger du for, at vælge den helt rigtige olielampe eller petroleumslampe til det du skal bruge den til. Vi henviser i øvrigt her til nye lamper og du finder derfor ikke ødelagte eller brugte petroleumslamper eller brugte olielamper her.

Vi gennemgår lamperne én for én og beskriver dem kort, samt opridser de specifikationer du måtte finde interessante ved hver lampe. Hvis du i stedet er ude efter en rigtig outdoor lampe så kan du finde den i vores indlæg omkring flagermuslygter.

Olielampe fra Sampapino (I)

olielampe fra sampanino

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Specifikationer:

 • Vejer 625 g
 • Kan rumme 325 ml petroleum
 • Forbruger 16 ml petroleum i timen
 • Brænder derfor i ca. 20 timer
 • Bruger en væge kaldet Perkeo med 5 mm i diameter

Denne olielampe er perfekt til såvel udendørs som indendørs brug. Dens flotte design er lavet af Peter Seidelin Jensen og er lavet i rustfrit stål. Det er en rigtig flot udgave af de gamle klassiske olilamper. Specielt det børstede stål giver lampen et moderne look, som passer ind i enhver indretning. Lampen er designet tilbage i 2011 og har siden da været en af de bedst sælgende olielamper på det danske marked.

Lampens design er inspireret af H1e olielampen af Ulbers (Fried). Det er samlet set en lille flot og nem olielampe med et kraftigt og blødt skær som lyser rummet naturligt op. Modsat mange andre billige olielamper bliver Sampan lampen ikke varm de forkerte steder, så den er umedgørlig efter blot få timers lys. Det har mange olielamper desværre en dårlig tendens til, sådan at selv det at skulle slukke dem kræver et brandsikrende lag.


Petroleumslampe fra Sampanino (I)

petroleumslampe fra sampan (II)

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Specifikationer:

 • Vejer 1300 g
 • Har en diameter på 27 cm
 • Er 47 cm høj
 • Brænder en flad væge på 2 cm
 • Brænder i ca. 30 timer uden at skulle fyldes

Denne petroleums lampe er perfekt til dig der gerne vil skabe en hyggelig atmosfære når i sidder udenfor i udestuen, drivhuset eller ude i det fri. Den kan også fungere som stemningsskaber og oplyse det udendørs mens i hygger jer inde i varmen. Sampan er en reinkarnation af en gammel klassiker. I helt gamle dage blev denne lampe brugt ombord på kinesiske både på deres floder, for at oplyse dem til signal mod andre sejlende. I dag er det dog bare en god investering, hvis man ønsker at hygge lidt ekstra om sig selv på de kolde vinteraftener eller varme sommernætter.

Samtidig er lampen helt oplagt som en gaveidé til den interesserede. Den kan både bruge rent dekorativt, men tjener også mange formål som både stemnings og hygge spreder og rent lavpraktisk til at oplyse steder i ønsker at sidde eller stå. Det uanset om det er til fest eller hyggelige aftener når mørket er faldet på.


Olielampe (gammel mine lampe)

olielampe fra mine

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Specifikationer:

 • Olielampen er 26 cm høj
 • Den har en diameter på 9 cm
 • Den vejer omkring 1,3 kg
 • Gammel mine-designet olielampe
 • Designet af E. Thomas & William
 • Lavet i messing
 • Justerbar lysstyrke

Denne olielampe er en rekonstruktion af de gamle klassiske minelamper, som blev brugt til at oplyse minerne med og som oftest sad boret ind i væggene. Den nye rekonstruktion af E. Thomas & William bruger ligesom de gamle en væge, som brænder med petroleum. Deres lysstyrke kan justeres på en lille skrue i bunden. Olielampen kan fint stå og gør det rigtig godt med dens flotte og elegante messing design i næsten alle omgivelser.

Som det ses på billedet kan du købe 3 forskellige versioner af den gamle olielampe. Den kan fås i ren messing. Så kan den også fås med messing bund og med kobbertop (den yderste til højre) eller du kan også få den med toppen lavet i rustfrit stål (den midterste). Inspirationen fra de gamle lamper har virkelig givet denne nye moderne version en karisma som ikke er til at tage fejl af. Det er med sikkerhed en værdig gave til enhver lejlighed og til brug til enhver lejlighed.


Moderne petroleumslampe fra Delite

messing petroleumslampe

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Specifikationer:

 • Kan brænde på en beholdning i 17 timer
 • Genopfyldelig med almindelig lampe petroleum
 • Den er 22 cm høj
 • Moderne og enkelt design
 • Justerbar lysstyrke
 • Rundbrænder på 8″

Dette er en helt vanvittig flot petroleumslampe i et virkelig moderne og nytænkt design. Den kombinerer flot et materet glas, som giver et afdæmpet lys der ikke skærer i øjnene. Perfekt til at stille på midten af bordet og fordele en varm og hyggelig belysning til selskabet. Den fungerer utrolig godt på såvel både som i udestuen eller drivhuset. Lampen brænder på normalt petroleum og benytter sig af rundbrænder væger. Når du skal købe dem, skal du vælge dem på 42 mm med varenummer: 758207.

Petroleumslampen er lavet i forkromet messing i et enkelt og stilrent design der virkelig går i et med de fleste anretninger og stilarter. Lampen koster omkring 1500 kr.. Det er den perfekte gave til manden eller kvinden der har alt, og så alligevel ikke alt. Hvis man virkelig ønsker at skabe en hyggelig stemning så skal man have en petroleumslampe fra Delite


Hvorfor olielamper og petroleumslamper skaber hygge

Nu har du hørt mig sige det et par gange i løbet af dette indlæg og denne guide. Vi har været igennem 4 forskellige petroleums og olielamper, som jeg vil anbefale at købe. Gang på gang har jeg brugt som argument, at de skaber hygge. Men hvorfor og hvordan er det egentligt lige de akkurat gør det?

Det er måske ikke helt simpelt, eller åbenlyst for alle. Så tillad mig lige at dække, hvorfor jeg personligt mener, at en olie- eller petroleumslampe til enhver tid er hyggeligere end et LED lys.

Først og fremmest, sig dem lige højt. Hør lige navnene op i mod hinanden. I mine øre lyder førstnævnte altså bare meget, meget hyggeligere.

En olielampe giver en rustik fornemmelse

Her bliver du præsenteret for mit argument nummer 1. Hvis der er noget, jeg bare ikke kan lide, så er det følelsen af noget som er blevet “for” moderne. Det lyder måske tosset for folk der kaster sig i havet af ny teknologi. Men for os, der er lidt gamle og pensionerede oven i hovedet så er der noget rustik, lækkert, klassisk, gammeldags og tidsløst over en petroleumslampe.

Hvad skulle i ellers også tænde lys med. En LED pære i en skrivebordslampe som ender med at virke som projektør på et af dine gæster. Så er det da sjovere med den der blide flakkende fornemmelse som levende lys giver. Hvem kan ikke også godt lide levende lys. Det bedste af det hele er, at i med en petroleumslampe har rig mulighed for både at skrue lysstyrken op eller ned.

Skal det være lidt hyggeligere og skal der være lidt mere primitiv stemning, så skruer man bare en smule ned. Så i kan sidde og ane hinanden i tusmørket. Kigge op på stjernerne og nyde en “tilbage til naturen” fornemmelse i jeres egen baghave. Så bliver det ikke hyggeligere hva?

Historien omkring olielamper

Førs tog fremmest skal vi lige have fundet ud af, til alle dem der ikke ved det, hvad en olielampe er. Helt basalt set er en olielampe en lampe, som med en tilhørende væge holder en lille flamme i gang med et oliebaseret brændstof. Denne type brændsto fer dog senere hen blevet erstattet af diverse gasser eller petroleum baserede brændstoffer. Disse holder i længere tid og er billigere at forbruge. Derfor bliver olielamper der brænder med en petroleum baseret brændsel dog stadig kaldt for det gamle “olie”-lampe.

Brugen af olielamper er flere tusinde år gammel. Selv de gamle inuitter benyttede sig af olielamper, som med en væge i sælfedt brændte i deres igloer og opvarmede dem for dem.

Olielamper op i gennem mange århundrede det store alternativ til lys som brændte med stearin. Det var selvfølgelig inden elektriciteten kom til. Mit argument er dog, at den gamle tradition aldrig helt kommer til at uddø. Det er det simpelthen for hyggeligt til.

Olielamper benyttes også flittigt som symbol på det ene eller det andet i et hav af forskellige religioner. Lige fra Islam og Kristendommen til religioner som hinduisme og budisme.

Denne side er anmeldt af: Astrid H. Frandsen 10/10

Forfatter

4 kommentarer

 1. Hej Benjamin,

  Har et spørgsmål til dig eller hvis du måske har en henvisning videre til et sted hvor jeg kan finde informationen…? Jeg har kigget på en olielampe, dog i en mere “simpel” model (dvs. et glas med en væge). Hvilke oiler kan bruges i den uden at det er skadeligt indendørs?

  Pft Åsa

  • Benjamin Jørgensen (Indehaver) Svar

   Der må jeg nok erkende, at jeg ikke tør sætte gode råd over helbred. Så for at undgå, at jeg anbefaler noget forkert (selvom jeg har en god idé) så må jeg henvise til de pågældende forhandler for yderligere rådgivning.

   Beklager 🙂

 2. Hej Benjamin
  Jeg har fået en smuk olielampe, som jeg desværre ikke helt kan få til at virke. Problemet er, at den brænder vægen i stedet for olien. Jeg har derfor købt nu væge, der har ligget i lampeolie i over et døgn, før jeg satte den i, men igen brænder vægen så hurtigt, at jeg hele tiden skal skrue den op, for at holde flammen igang.
  Det er almindelig lampeolie fra Føtex..
  Har du en ide til, hvad jeg kan gøre?
  Venlig hilsen
  Elisabeth

  • Benjamin Jørgensen Svar

   Jeg ville nok starte med ikke at anbefale at købe det i Føtex. Hvis du går ind på en af forhandlerne (gennem linket til én af lamperne), så vil du kunne finde den rigtige lampeolie derinde. Så slipper du også for at skulle købe nye væger.

   Eller kan et godt tip lige være, at lade vægen trække lidt, inden du tænder den. Så husk godt med olie i.

Skriv en kommentar