svømning som motion

Svømning som motion

Skrevet d. 16. november 2018 af

I dagens Danmark helliger størstedelen af befolkningen sig til motion udøvet i et fitnesscenter.

Med hurtig tilgang og eksponering af kropsmæssig data såsom kalorier forbrændt, distance og hjerterytme, er det blevet en af de foretrukne måder at motionere på.

I dette skriv vil vi dog have fokus andetsteds; nemlig svømning som motion.

Selvom det er en relativt udbredt måde at motionere på, så er det vores opfattelse, at populariteten kunne øges i langt højere grad ved at informere om alle fordelene ved at benytte sig af svømning som decideret hverdagsmotion.

Træn hele kroppen med svømning

De fleste forbinder nok svømning med lange og kedelige ture frem og tilbage i et bassin. Selvom det godt kan være tilfældet, så er det, hvad man gør det til. Der findes et hav af forskellige svømmeøvelser og rutiner, som kan differentiere svømmetræningen.

En af de store fordele ved at gøre brug af svømning som motion, er det brede spektrum af muskler, der aktiveres. Det er de færreste motionsformer (især i fitnesscentret), hvor du formår at aktivere samme antal muskelgrupper i ligeså høj grad.

Derudover er risikoen for skader minimeret markant i forhold til alternative motionsformer. Det ses desværre ofte, at løb og konditionstræning generelt har en dårlig påvirkning på (især ældre) motionisters knæ. Risikoen for skader er næsten ikke til stede ved svømning, og er derfor en af de store fordele ved at svømme.

Ønsker du at komme vidt omkring med din træning og dermed effektivisere din tid med høj puls, så er vores klare anbefaling at gøre brug af svømning som motionsform.

Udstyr til at komme i gang med svømning

Svømning er en relativt billig motionsform at komme i gang med. Hvilket udstyr, der er behov for, afhænger i høj grad af, hvor man ønsker at svømme. Der er stor forskel på, om man svømmer i åbent hav, i en sø eller blot i den lokale svømmehal.

De fleste vil nok starte ud med at svømme i den lokale svømmehal, og du vil derfor have brug for følgende:

  • Svømmebriller (enten med eller uden styrke – læs mere om svømmebriller med styrke her)
  • Badebukser eller svømmedragt
  • Svømmefødder (ikke en nødvendighed)
  • Svømmetaske (specielt designet til det våde svømmeudstyr)

Har du fået købt ovenstående, er du i allerhøjeste grad klar til at give den gas i bassinet!


Ønsker du svømme i åbent hav og derfor lære mere om havsvømnings udstyr, så læs vores guide ved at følge linket.

Sådan undgår du svømmeskader

Selvom vi har prædiket om, at risikoen for skader som følge af svømning er lille, så kan det naturligvis godt ske. Ofte, når skader er tilfældet, har svømning blot været en indirekte grund til den pågældende skade.

Har du problemer med din kropsholdning, hvilket kan resultere i smerter i ryggen og nakken, så kan det godt forværres ved svømning, da du her skal holde hovedet over vandet med skæve nakkebevægelser.

Vi anbefaler derfor, at man (sideløbende) træner sin rygmuskulatur, da det også vil gavne svømningen. Derudover kan der være god idé i at investere i en holdningskorrigerende trøje, som til dagligt hjælper kroppen med at holde en sund kropspositur.

En anden skade, man ser i forbindelse med svømning, er indklemningssyndrom. Denne form for skade kaldes også svømmer skulder. Dette emne har vi skrevet en hel artikel om, som du har mulighed for at læse her. Her giver vi nogle tips og trick til, hvordan du undgår denne skade.