flot vand

Guide: Installation af bådbatterier

Ønsker du at installere et forbrugsbatteri, eller blot tilføje et ekstra til din båd, skal du være meget opmærksom på, hvordan du gør dette. Forkert installation af batterier, kan medføre en højere spænding i dit elsystem. Er spændingen højere end, hvad dine komponenter kan holde, vil du brænde disser af. Med denne vejledning, vil jeg forklare teorien, og hvad du skal tage højde for, når du arbejde med bådens batterisystem.

Skrevet d. 16. juni 2018 af

Figur opsætning af bådbatteri

Start og forbrugsbatteri – Opbygning af systemmet

Et skibs batterisystem, kan være opbygget på flere måde. Du kan have flere end et batteri. En af de mest hyppige anvendelse af batteriopsætninger af et startbatteri og et eller flere forbrugsbatterier.

Opkobling kan gøres på forskellige måder, hvor skibets hovedafbryder (batteriomskifter) afgør den elektriske forbindelse.

Er hovedafbryderen med Off-1-2-Both funktioner, kan frakoble begge batterier, eller vælge den ene eller anden. I sådan en situation vælges startbatteriet ved opstart af motoren, og forbrugsbatteriet, når du ligger stille, og skal bruge forsyning til skibets forbruger.

Both anvendes til opladning af begge batterier eller ved startproblemer når du udelukkende anvender startbatteriet.

installation af bådbatteriEn anden måde, er ved anvendelse af en On-Off hovedafbryder med to kontaktsæt. Den avendes til tilkobling af batterierne. Du skal derfor i denne situation ikke tage højde for, om du vil starte båden eller anvende forbrugsbatteriet.

De er separeret fra hinanden (Med bortset fra, hvis du vælger kombination af batterierne på hovedafbryderen).

Grundet anvendelse af to batterier er, at batterier er beregnet til forskellige formål.

Et startbatteri er beregnet til store strømme i kort tid, hvor et forbrugsbatteri er beregnet til små strømme i længere tid.

Du kan læse mere om valg af marinebatterier i et andet indlæg, bare tryk på linket.

Hvordan installeres et ekstra forbrugsbatteri, hvis jeg har to eller flere batterier?

Har du et to eller flere batterier, og ønsker du at have mere strøm, kan du installere endnu et batteri parallelt over dit nuværende forbrugsbatteri. Dette kan gøres i følgende steps.

 1. Identificere dit forbrugsbatteri( r).
 2. Køb et ekstra batteri (evt. to)
 3. Installere batteriet

installation af marinebatteriFørst skal dit forbrugsbatteri identificeres. Dette kan gøres ved afbryde alt der er koblet til og stille hovedafbryder (også kaldet batteriomskifter) i off. Fjern plus ledningen på det ene batteri og stil hovedafbryderen hovedafbryder i start position.

Er opbygning efter figur 1 (Off-1-2-Both omskifter), og er der strøm, har du frakoblet forbrugsbatteriet. Er der ikke strøm, så stil om til positionen for almindelig forbrug.

Er der nu strøm, har du frakoblet startbatteriet. Montere batterierne igen.

Det næste step er valg af batterier. Det er vigtig, at når du skal parallelkoble to batterier, at de er af samme type. Samtidig er det bedst, at de er lige gamle og har været brugt lige meget.

Anvendelse af batterier, der ikke er lige gamle kan medføre afladning og kortere levetid for batterierne.

Dette skyldtes, at den nye vil have en større spænding end den gamle. Derved vil der løbe en strøm mellem batterierne, der aflader dem.

Ved installation er det vigtig, at du sikre, at de installeres korrekt i parallel, da du ellers risikere en forhøjet spænding.

Når du ønsker en længere forsyningstid fra batterierne (mere strøm), skal du øge deres ampere.

Dette gøres ved at koble dem i parallel. Kobles de i serie forøges spændingen. Du kan læse mere om kobling parallel og seriekobling af batterier her.

I praktisk sker koblingen af to batterier i parallel ved, at du koble minuspolen fra denne ene batteri til minuspolen på den anden. Det samme gør du med pluspolerne, der kobles til hinanden.

Dette er illustreret på figur 3. Har du behov for yderlig strøm, kan du installere flere batterier i parallel, hvor minuspolerne kobles sammen, og pluspolerne kobles sammen.

Hvordan installeres et ekstra batteri som forbrugsbatteri, når jeg kun har et batteri?

opsætning af marine batteriHar du udelukkende et batteri på dit skib, kan det være en fordel at installere et forbrugsbatteri, og på den måde opdele din installation.

For at sikre dine batterier mod forkert anvendelse og har du udelukkende en On-Off hovedafbryder, skal denne skiftes til en beregnet til to batterier.

Her kan vælges mellem Off-1-2-Both afbryder eller On-Off afbryder med to kontaktsæt.

Installation af Off-1-2-Both hovedafbryder

Figur opsætning af bådbatteriDen nemmeste måde at installere et ekstra batteri uden at skulle rode for meget i den eksisterende installation er at udskifte til en Off-1-2-Both hovedafbryder.

 1. Først forbindes minuspolen på det nye batteri til det eksisterende batteri.
 2. Derefter forbindes ledningerne, der er monteret på out på den eksisterende hovedafbryder til out på den nye hoved afbryder.
 3. Ledning fra det eksisterende batteri føres til klemme 1. Derved vil du anvende startbatteriet, hvis du sætter hovedafbryderen i position 1.
 4. Der etableres en ledningsforbindelse fra det nye batteris plus pol til klemme 2 på hovedafbryderen. Derved anvendes forbrugsbatteriet, når hovedafbryderen står i position 2.

Installation af On-Off afbryder med to kontaktsæt.

installation af bådbatteriVed installation af denne hovedafbryder, skal du have adskilt ledningen til motoren og ledning til det øvrige forbrug. Derefter følges følgende step:

 1. Først forbindes minuspolen på det nye batteri til det eksisterende batteri.
 2. Derefter forbindes ledningen til motoren på den ene 1 tal. (Eller det ene side af det ene kontaktsæt)
 3. Ledningerne til de øvrige forbruger forbindes til det ene 2 tal. (Eller det ene side af det ene kontaktsæt)
 4. Ledninger fra det eksisterende batteri tilsluttes det andet 1 tal. (Eller det anden side af det ene kontaktsæt)
 5. Der etableres en ledningsforbindelse fra det nye batteris plus pol til det andet 2 tal (Eller det anden side af det ene kontaktsæt)

Andre viste også interesse for: