Båd kaleche: Rensning, rengøring og imprægnering | Komplet guide

Båd kaleche: Rensning, rengøring og imprægnering | Komplet guide
5 (100%) 8 votes

Vil du gerne vide, hvordan du bedst muligt og mest sikkert rengør, renser og imprægnerer din båd kaleche? Så er du kommet til det rette sted. I denne komplette guide giver vi dig den helt basale gennemgang, samt nogle ekstra gode tips og tricks – som du formentligt ikke kender.

Du vil blive guidet frem af de førende eksperter indenfor reparation, rengøring og rensning af båd kalecher. I denne komplette guide lærer du først, hvordan du rengøre din bådkaleche bedst muligt. Hernæst viser vi dig, de bedste og billigste produkter på markedet til at rense en kaleche.

Afslutningsvist lærer du også, hvordan du bedst muligt imprægnerer din båd kaleche. Som rosinen i pølseenden viser vi dig også eksperterne foretrukne båd kaleche imprægneringsmiddel. Det hemmelige våben i kampen mod pletter og skidt: Acapella imprægnering.

 

Rengøring af bådkaleche

Inden vi går i gang med at forklare dig helt præcist, hvordan du sørger for at gå metodisk frem i din rengøring er det dog vigtigt, vi lige får gennemgået om du har det du skal bruge. Det er så træls, at stå midt i en rengøring uden at kunne komme videre. For så skal du derned endnu en dag – så er det rarere, at få det hele overstået med det samme.

Derfor giver vi jer lige en lille “gul lap”/huskeseddel som i kan bruge, til at tjekke op på, om i har det hele inden i påbegynder rengøringen.

 

Til rengøring af din bådkaleche skal du bruge:

  • Vandslange
  • Spand
  • Kalecherens
  • Pletfjerner
  • Børste
  • Kalacheruderens
Det var alt i denne opgang. Du kan selvfølgelig købe en masse ekstra udstyr, som sikkert lyder smart. Men dette er det basale og nødvendige. Mere behøver du ikke for at gøre en kaleche ordentligt rent.

 

Nu har vi altså remedierne på plads. Som sagt får du mere at vide omkring, hvilke produkter du bør købe (i vores overbevisning), til at rengøre din kaleche med.

Der er sikkert enormt mange, som vil forsøge at overbevise dig om, at du skal have 4-5-6 forskellige produkter. Vi mener sagtens man kan klare sig med maksimalt 3 forskellig – så længe de er gode.

Læs mere om de 3 produkter vi anbefaler i næste afsnit kaldet: “Kaleche rens”. Nu til det du har ventet på – guiden til og fremgangsmåderne når du skal rengøre din båd kaleche.

 

Første trin: Skyld med vand

Start med at skyld så meget skidt som overhoved muligt væk med din vandslange. Har du kun en spand, eller ikke adgang til en vandslange – så er dette trin en lidt mere sur opgave. Men ikke desto mindre vigtig. Det kan være en god idé at finde en lille stige eller noget at stå på, sådan at du kan spule eller skylde oppe fra.

Andet trin: Knofedt

Næste trin er, at du fylder en spand med varmt vand og hælder kalecherens i. Herefter bruger du en blød børste (Vikan børste er bedst til formålet). Det er vigtigt du ikke bruger en hvilken som helst børste – hårene skal være bløde, da du ellers risikerer at ødelægge kalechen på din båd.

Tredje trin: Fjern sæberester

Når du har vasket hele båden med den bløde børste skal du skylle efter med vand. Hvis du vurdere, at der er områder du ikke har givet nok opmærksomhed kan du vaske dem igen og skylle efter.

Fjerde trin: Pletter

Når du har vasket båd kalechen vil du med stor sandsynlighed se, at der stadig forekommer en række pletter. Det kan enten være mågelort, som du i øvrigt bør forsøge at undgå med en mågeskræmmer. De kan også komme af olie eller generelt blot være opstået fordi kalecheen er blevet jordslået. For effektivt at fjerne dem skal du bruge en god pletfjerneren god pletfjerner.

Femte trin: Rens og tør

Nu er du færdig med at rense og rengøre din bådkaleche. Husk at skyld den af efter du har fjernet pletter og jordslåede områder. Det er en god idé at gøre dette på en solskinsrig dag. Du skal nemlig sørge for at den bliver tør hurtigst muligt.

 

Det var afslutning på de “små” 5 trin du skal gennemgå for igen at få en flot kaleche til din båd. Metoden fjerner effektivt mågelort, skidt, pletter og jordslåede områder på din kaleche.

I næste afsnit skal vi gennemgå nogle af de produkter vi allerede har henvist til løbende i guiden. Det er vores foretrukne produkter. Der findes selvsagt mange forskellige typer og muligheder. Vores oplevelse er dog at de fleste er dyrere end de er gode. Derfor har vi også udvalgt nogle prisbevidste produkter som effektivt får arbejdet klaret uden at grave unødvendigt dybt i dine lommer.

 

Kaleche rens

Vi kommer primært til at gennemgå henholdsvis den kalecherens vi har henvist til og den pletfjerner vi vil anbefale. Begge er faktisk nogle af de billigste produkter på markedet. Og ja, vi har forsøgt os med de dyre og fancy-pancy produkter også. Oftest er det noget opreklameret skrammel.

Disse produkter virker oftest lige så godt, som noget der er 5 gange så dyrt, ja endda bedre i min personlige optik.

 

Acapella kalecherens

Det eneste rigtige valg til rens af din bådkaleche. Overhoved. Punktum.

Kaleche rensDet er selvfølgelig ikke simpelt. For der findes en langt række andre produkter, som også klarer opgaven helt fint.

Der er bare ingen som slår Acapella kalecherens på både pris og effektivitet. Du kan, som nogle gør det, bruge almindelig sæbe eller noget du lige har liggende. Det farlige er dog, at en det stof en kaleche er lavet af oftest er meget følsomt overfor forkerte kemikalier.

Selvom vi er hajer for når noget er “hjemmelavet” eller gør-det-selv billigt, såsom at bruge noget sæbe man lige har liggende til at rense ens kaleche, så fraråder vi det på det kraftigste. Det er bare ikke særlig sjovt at skulle købe en ny kaleche, fordi man lige skulle spare 50-60 kr. på sæbe. Acapella kalecherens klarer både jordslåethed, mug, oliepletter og fugleklatter effektivt, det er samtidig heller ikke alle produkter der gør det. Normal sæbe gør slet ikke.

Produktet koster små 133 kr. hos Marineudstyr.dk

 

 

Nordisk Yacht Kemi – Pletfjerner til jordslåede tekstiler

Dette er det en af de billigste pletfjernere til jordslåede og olieramte kacheer og tekstiler. Samtidig er det også klart den bedste vi har prøvet.

pletfjerner til kalecheDet skal siges, at vi her har prøvet en del forskellige typer og mærker indenfor pletfjerning. Nogle virker bedre til en speciel type pletter og andre til andre typer.

Samlet set er denne dog den bedste til alle typer. Så medmindre du skal ud i og eksperimentere med en langt række forskellige – så køb denne. Det fortryder du ikke.

Pletfjerneren virker desuden på en langt række andre områder såsom: farveægte stoffer, tekstiler, markiser, hynder, kalecher, vinyl&plast, badeværelses fuger, træ og meget andet. D

et er altså en virkelig en alsidig pletfjerner, som på en og samme tid renser og bleger området.

Beholderen indeholder 1 Liter pletfjerner, som er nok til rigtig mange rengøringer.

Prisen på pletfjerneren er 147 kr. hos Marineudstyr.dk

 

 

Nu har du rengjort din bådkaleche. Nu kommer det vigtigste du kan gøre for dig selv i forhold til at vedligeholde din kaleche: Imprægnering!

 

Imprægnering af kaleche til båd

Det er noget mange desværre glemmer – at imprægnere en kaleche skal ikke undervurderes! Faktisk burde det være en bunden opgave for alle bådejere at få lavet en imprægnering af deres kaleche til båden. Det tager ikke alverdenstid. Samtidig får du bare en meget flottere kaleche, der holder både farven og bliver meget mindre beskidt.

Det er derudover også en god idé at købe en vinterpressening / bådovertræk til båden så den står ueksponeret hen i de hårde vintermåneder.

 

Acapella imprægnering

Først skal du have valgt den helt rigtige imprægnerings væske til din kaleche – her anbefaler vi acapella imprægnering til en bådkaleche.

Acapella imprægneringDu skal være opmærksom på at en imprægnering også farver, eller kan indeholde farve. Sørg derfor for at vælge den rigtige, hvis du er i tvivl så gå med en ufarvet. Du kan få i farverne: Rød, blå, grøn, orange, grå og sort. Hvis du er i tvivl omkring nuancen på farven matcher din kaleche, så kan du prøve at skrive ind til forhandleren. Ellers kan du, for at være på den sikre side gå med en ufarvet. Det findes acapella imprægnering også i.

En dåse kommer med ca. 1 liter væske. Én dåse vil række til ca. 4-5 kvadratmeter kaleche. Alt efter, hvor rundhåndet du er med imprægneringen. Husk at starte med at rengøre og rense din båd og lade kalechen tørre inden du påbegydner imprægneringen.

Imprægneringsvæsken fra Acapella koster 199 kr. pr. dåse hos Marineudstyr.dk

 

Guide til imprægneringen af din bådkaleche

Som en god tommelfingerregel skal du sørge for at imprægnere din bådkaleche hver 2 til 3 sæson.

Det er relativt simpelt at imprægnere din kaleche. Vi giver dig herunder en simpel og kort guide dertil. Det vigtigste er dog, at du vælger den rigtige imprægnings væske.

Her anbefaler vi Acapella imprægnering, som du kan læse mere om i næste afsnit.

Herunder kan du se en video som viser dig, hvordan du korrekt udfører en imprægnering.

produkt

Indlægs forfatter: Benjamin Jørgensen

Hej og velkommen til min side: Rygcrawl.dk Her skriver jeg om alt mellem himmel og jord - nærmere bestemt - faktisk kun om det på hav og i vand. Havet og det at opholde sig i, tæt på og omkring vand har altid vagt stor glæde hos mig. Den glæde vil jeg gerne dele med jer, uanset om i som mig kan lide at svømme, dyrke triathlon, dykke eller bruge tid på jeres båd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.