ANNONCER

Selvom artikel har et redaktionelt fokus indeholder den sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor produktanmeldelserne skal betragtes som annoncer.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Artikel skrevet af Daniel fra Watery.dk, Danmarks største udvalg af svømmeudstyr og badetøj

Ikke klar over hvordan man svømmer crawl? Eller vil du bare gerne blive bedre?

Læs her hvordan du bliver en bedre og hurtigere crawl med disse enkle tips.

 

Se hvordan crawl ser ud:

Lær at svømme rygcrawl korrekt i 4 steps

Når du svømmer crawl, så er der en del forskellige ting du skal holde for øje. Disse forskellige ting vil vi her gennemgå, så du kan komme til at svømme stilarten korrekt og hurtigt.

 

Udgangsstilling

Før du starter med at svømme, så skal din startposition være at du ligger på maven i en vandret position i vandoverfladen. Her har du så armene strakt over hovedet, og samtidigt benene strakt under dig. Sørg for at vristen er helt strakt. Dette er udgangsstillingen, og det er den position hvor man skaber mindst vandmodstand.

 

Armtag

Armen føres ned langs kroppen, mens man trækker i vandet. Det er vigtigt at man bliver ved med at trække i vandet, indtil man ikke kan trække længere. armen føres så tilbage over vandet. Det er vigtigt at man holder en høj albue over vandet.

Armen kan så sættes i med fingerspidserne først. Armene kører asynkront, så de skiftes hele tiden til at trække og føre armen tilbage over vandet. Armtaget er det som skaber langt det meste af fremdriften.

 

Rotation

Det er vigtigt at huske at rotere i skuldrene når man svømmer crawl. Når man roterer, så får man nemlig sin skulder fri for vandet.

Det gør armtagene nemmere, især den del med fremføringen, eftersom man ikke skal bruge kræfter på at trække armen op gennem vandet, men hvis man roterer, så er den allerede fri.

 

Bensparket

I crawl gælder det bare om at sparke så meget med benene så muligt. Det er vigtigt at benene er helt strakte, og at vristen er helt strakt. Det er vigtigt at man ikke bøjer for meget i knæene, fordi så går energien til spilde.

Bensparket i crawl hjælper ikke så meget på fremdriften, men spiller en stor rolle i balance delen.

 

Typiske fejl du bare ikke må begå

Ligesom i de øvrige svømmestilarter, så er der også en masse fejl du kan begå når du svømmer crawl. Disse vil forsøges at påpeges herunder sammen med en løsning på, hvad du skal gøre i stedet.

 

Bøjede arme

Fejl: Du strækker ikke armene ved isætning, og får derfor et kort armtag

Konsekvens:  Du får ikke særlig meget fremdrift

Løsning: Du skal sørge for at strække ud i din albue, så du får hele armtaget med

 

Cykle-knæ

Fejl: Du strækker ikke benene ved knæet

Konsekvens:  Du hindrer fremdriften fra bensparket

Løsning: Du tænke at bensparket starter fra hoften – øv det evt. med et par svømmefødder for at fremprovokere dette.


Hvad er crawl?

Crawl er den hurtigste og den nemmeste stilart at svømme. Den har meget tilfælles med rygcrawl. Den basale forskel er bare at crawl foregår på maven. Benene plasker afsted, mens armene svinger som vindmøller.

Armene og benene bevæger sig asynkront, og helt ude af takt med hinanden. Det er en af grundene til at crawl kan gå så hurtigt – man kan bare køre armene lige så hurtigt som man vil. Det anbefales dog ikke at give den fuld gas med det samme.

Den bedste måde at blive god til crawl på, er at starte helt stille og roligt ud. Hvis man lærer at svømme crawl langsomt, så lærer man det hurtigere

Crawl er også en meget populær stilart blandt motionssvømmere, eftersom det er nemt og hurtigt at lære.

 

Ved større konkurrencer som OL, VM og danmarksmesterskaberne svømmes crawl i tre distancer:

  • 50 meter
  • 100 meter
  • 200 meter
  • 400 meter
  • 800 meter
  • 1500 meter

 

Forfatter

Skriv en kommentar