ANNONCER

Selvom artikel har et redaktionelt fokus indeholder den sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor produktanmeldelserne skal betragtes som annoncer.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Den helt ideele lænsepumpe/dykpumpe/vandpumpe/saltvandspumpe findes ikke. Både kommer i alle mulige størrelser og former og lænsepumpen skal tilpasses dertil. Alligevel, kommer du med denne guide et stort skridt tættere på at vælge den lænsepumpe der vil passe dig og din båd bedst.

Guiden her skulle gerne ende med, at give dig den fulde forståelse af lige akkurat, hvilken type, samt størrelse du bør købe.

Er du mod forventning allerede afklaret med det, er der ikke meget andet at gøre end at sende en stærk anbefaling til vores super professionelle og dygtige samarbejdspartner:

 

Elektrisk/automatisk lænsepumpe til båden

Elektriske og automatiske lænsepumper er fandens smart. Det sparer altså bare én for en helt masse sved (og tårer) når man gang på gang skal tømme båden for vand uden elektricitet. Tro mig, det er der ingen der fortjener.

Hvis du ønsker at gøre din båd og din lænsepumpe 100% automatisk, kan det være nødvendigt at købe en flydekontakt. Denne flydekontakt registrerer vandet og starter pumpen. Den kan benyttes til såvel 12v som 24v pumper.

 

Ellers er denne SEAFLO automatiske lænsepumpe med 12v også et super valg.

SEAFLO automatiske lænsepumpe

elektrisk lænsepumpe til båd

 

Denne lænsepumpe er en af de lidt dyrere i dette indlæg. Den er omvendt også en af de smarteste. Det skyldes især den automatisk igangsættelse. Den følger selvfølgelig med.

 

Lænsepumpe med 24v (volt)

rule-mate lænsepumpe 24vDen pumpe vi vil anbefale, hvis du søger et med 24 volt er pumpem fra RULE-MATE. Den findes i flere størrelse, også 12v, men deres 24v lænsepumpe er uden tvivl en kæmpe vinder i den kategori.

Selvom den ikke er god til olie, så bliver den sikkert din yndlings vandpumpe til båden. Den er super nem at installere og kommer både med 19mm og 29mm stud til installering med flere forskellige slanger, alt efter hvad du ønsker.

Der er derudover også en indbygget flydekontakt, som gør at du sparer strøm når pumpen ikke aktivt pumper vand ud af båden.

Sien indbygget i denne pumpe er desuden lavet af et rustfrit materiale, som gøre den ekstra sikker. Produktet er derudover utrolig nemt at skille ad, rengøre og efterfølgende sætte sammen igen. Det gælder selv uden værktøj til opgaven.

 

Johnson Ultima Combo lænsepumpe

Johnson Ultima Combo lænsepumpe

 

Produktet her koster godt under en tusse. Det er samtidig en super god pris for en lænsepumpe af den kvalitet som Johnson Pump laver dem i.

Med i købet af dette produkt får du både en lige tilslutning samt en med et knæk. Knækket er 90 grader og er det der kan ses liggende ved siden af pumpen på billedet.

Egenskaber:

 • automatisk opstarte og sugning
 • Alt i én motor og pumpe
 • Spænding på 12 volt
 • Køles ned med vand.
 • Langt mellem behov for serviceeftersyn
 • Meget energieffektiv pumpning.
 • Behøver ikke specialredskaber for at vedligeholdes.

 

SEAFLO Lænsepumpe med 19mm studs

SEAFLO Lænsepumpe med 19mm studs

 

Dette er en rigtig billig lænsepumpe. Dermed ikke sagt den er dårlig. Tværtimod. I forhold til prisen er det næsten guld-standarden af lænsepumper på både.

En virkelig energieffektiv lille satan. Den passer til mere eller mindre alle bådtyper. Den er nem at flytte rundt og tage i brug.

Derudover er den fremstillet med rustfrit stålaksel. Derudover er den opbygget stærkt mod nedbrydning. Det betyder, at den derfor heller ikke over tid svækkes mod pludselige spændingsændringer.

Du kan godt regne med at have denne lænsepumpe ombord på båden i mange år fremadrettet.

 

Manuel lænsepumpe (håndpumpe)

Er du i stedet en rigtig mand, og vil ikke lade batterier og elektricitet forhindre dig i din manuelle pumpning af vand. Så er svaret nok ikke ovenstående men derimod en manuel lænsepumpe til båden. En såkaldt håndpumpe.

De er selvfølgelig en smule billigere, men omvendt også en smule mere besværlige, fordi du selv aktivt skal pumpe med dem.

Der findes enormt mange forskellige lænsepumper, nogle dyrere end andre. Mange manuelle lænsepumper kommer som membranpumper. De er altså såkaldte membranlænsepumper.

Oftest vil man også benytte en lænsepumpe manuelt til at fjerne olie eller benzin eller andre kemikalier fra båden. Her er manuelle oliepumper rigtig gode.

En manuel lænsepumpe er modsat den elektriske næsten 100% funktionsddygtig altid. Det er oftest din sidste instans i forhold til at få tømt båden for vand og derfor også et kært eje i de rette øjeblikke. For sikkerhedens skyld bør du da også installere en manuel vandpumpe ombord på båden eller skibet.

Det gælder altså også selvom du har installeret én med strøm. Den erstatter altså bare ikke en manuel.

 

Håndpumpe, lænsepumpe

Håndpumpe, lænsepumpe

 

Denne manuelle lænsepumpe er udformet i blå og orange holdbar plast. På trod af at den ligner en dårlig joke fra fætter BR. Så er den fkatisk ret holdbar og en rigtig fin lænsepumpe til prisen.

Du kan erhverve dig pumpen for bare små 200 kr. Tjek den præcise pris ved at klikke på knappen herover.

 

Lænsepumpe EVS1000 universal

Lænsepumpe EVS1000 universal

 

Hvis du virkelig mener det med en god og stabil manuel lænsepumpe. så har du her svaret.

Det er et relativt dyrt produkt. Men den vil omvendt også holde dig i mange år. Højst sandsynligt mere end båden holder til.

Gummidelene er af oliebestandig nitril. Skruer, bolte og håndtag er alle sammen lavet i rustfrit stål.

Rengøringen af pumpen er utrolig nem, da den er hurtig at skille ad og samle igen.

Den kan pumpe ca. 56 Liter vand i minuttet ved 60 pump (1 pump i sekundet). Den kan dog maksimalt løfte vandet ca. 4,5 meter. Hvilken omvendt også er rigeligt fint til langt de fleste forhold.

Den vejer omkring 1,2 kg.

 

Korrekt lænsepumpe ift. størrelsen på din båd

Det er enormt vigtigt at vælge den rigtige størrelse af lænsepumpe ift. størrelsen på din båd. Har du en lidt større båd (ca. over 20 fod) så er følgende råd, inden vi snakker videre om størrelse vs. kraft af lænsepumpe, enormt vigtige at have styr på og også gerne følge.

 1. Hav altid minimum 2 pumper
  Det kan nok ikke siges nok. Sørg for i det mindste at udstyr din båd med to lænsepumper. Du kan med fordel arrangerer det sådan, at den ene lænsepumpe står højere end den anden. På den måde bruger båden kun én lænsepumpe ad gangen og du sørger derved også for, at lænsepumpen der bliver brugt har en frisk og ubrugt backup i tilfælde af at den kortslutter, eller giver op på dig på anden vis. Det kan være en uheldig situation at stå i, så husk, altid 2x lænsepumper i båden og meget gerne én over den anden og lad den stå ubrugt hen. Med det sagt, er det samtidig vigtigt at du fra tid til anden kontrollerer at den øverste stadig fungerer.
 2. Har du en elektrisk lænsepumpe – så kobl den direkte til batteriet.
  Du kan med fordel tilslutte din pumpe/pumper i båden direkte til bådens batteri. Det er en smule utraditionelt for generel ledningsføring, men det sikrer, at der er mindre ‘frigang for fejl’. Det eneste der kan gå galt med den opsætning er derved kun lænsepumpe fejl eller batteriet dør ud. Du rammer ikke ind i en rådden ledning eller lignende.
 3. Før vandledningen højere en udgangshullet i båden
  Med en lænsepumpe tømmer du båden for vand. Første regel er derfor at placere udgangshullet, som din lænsepumpe tømmer vand ud fra et godt stykke over, hvor din båd ligger i vandet. Derudover er det en god tommelfingerregel at føre rørene sådan, at de overstiger udgangshullet. Det er i sidste ende en sikkerhedesforanstaltning, som sikrer dig mod tilbagestrøming i højere grad. Det giver dig lige lidt ekstra tid, såfremt båden skulle være ved at synke, og hullernes højde ind i båden bliver derved ikke en kritisk fare for yderligere vand i båden når du fører rørene sådan.
 4. Tilsæt ikke mere strøm end manualen for din lænsepumpe tilsiger
  Punktet siger lidt sig selv. Du udsætter din lænsepumpe for overophedning, ved den mindste modstand, hvorfor den kan gå i flammer og udgøre en farlig risiko for dig og din båd. I stedet for at agere sikkerhedsnet. Det er dumt. Så følg manualen og tilsæt ikke mere strøm end angivet.
 5. Installer i alle seperate rum
  Det er vigtigt at du sørger for, at der findes min. én vandpumpe i din båd til hvert separat rum. Altså de rum, hvor vand ikke flyder frit.

Nu skal vi til dét med størrelser vs. pumpe effektivitet.

Lænsepumpe vil ofte have angivet et gph tal (pumpens output). Det indikerer, hvor meget de kan pumpe og følgende er en tommelfingerregel i forhold til parringen af pumper og både:

Både under 20 fod: <800 gph

Både fra 20 til 25 fod: 500-800 gph

Både fra 25 til 32 fod: 800-1000 gph

Både fra 32 til 36 fod: 1600-2000 gph

Både fra 37 til 45 fod: 2000-4000 gph.

 

 

Dykpumpe og vandpumpe til båd samt saltvandspumpe – andre ord for lænsepumpe?

Der findes så utrolig mange forskellige ord, for noget der essentielt er det samme, både dykpumpe, vandpumpe, saltvandspumpe er i sidste instans altid blot ord for det samme. Nemlig ‘lænsepumpe’. Men hvad er så det?

Hvis du har læst hele indlægget igennem, for stadig at skulle have besvaret det spørgsmål, så skal du have en stående applause. Men måske er du blot endt her, som det første. Så er det også helt ok.

En vandpumpe eller en dykpumpe er i sin kerne bare en pumpe som sørger for at transporterer vand ud fra din båd. Det virker både logisk, at det ville være smart at det går den vej. Synes du ikke? Jeg ved hvertfald godt, hvad mit svar er, og det er jo! I allerhøjeste grad syntes jeg det er en god idé.

En dykpumpe er således en pumpe som transportere saltvand (eller søvand, hvis båden befinder sig i en sø) væk fra forhåbentligt bunden af din båd og ud, hvor det hører til. En sådan pumpe, kan være det der står mellem at din båd befinder sig på vandet og i vandet.

 

 

UDGÅET: Lænsepumpe med 12v (volt)

lænsepumpe elektrisk til bådHvis du her leder efter en af de bedste og kraftigste lænsepumper med 12 volt tilsluttet, så er Attwood mærket for dig. Pumpem har et meget stilrent og lille design men en kæmpe motor.

Alle dele af vandpumpen er af højeste kvalitet. Det gælder lige fra legeringer, magneter, børster til lejerne. Det gør at designet vil holde utrolig længe. Pumpen har ydermere et separat motorrum som er beskyttet. Derudover kommer pumpen nemt omkring ekstra vækster, som oftest er ødelæggende for andre lænsepumper, såsom motorolie, kemikalier og saltvandet.

Med sin uovertrufne holdbarhed, stilrene design og høje kvalitet er denne hårdføre lænsepumpe fra attwood det sikre valg ift. at vælge en 12 volts lænsepumpe. Med sine små 12v bliver lænsepumpen heller ikke overophedet og du er sikret mod brand og andre farer.

 

Forfatter

2 kommentarer

 1. Jeg har købt en gammel båd. Jeg blev rimeligbhurtogt klar over at det hærgede vrag af en båd jeg havde købt havde brug for en vandpumpe (lænsepumpe). Købte den hus marineudstyr som i anbefalede og det hele kørte sku bare som smurt. Hurtig og nem bestilling og produktet var her inden for få dage så jeg nemt og uden de store problemer fikninstalleret, sat den op til strøm og aktiveret på båden. Kan anbefales til andre

 2. Skulle skifte min vandpumpe og fandt heldigvis dette indlæg. Super informativt og lige, hvad jeg manglede for at tage den rigtige beslutning i forhold til mit køb.

Skriv en kommentar