Måltider

4 dage rundt om Langeland – Begået af Storm Hjort, skrevet af Thomas Jasson

Skrevet d. 15. juli 2018 af

Dette indlæg er beretningen omkring den 133 km lange tur rundt om Langeland svømmet af Storm Hjort (født 2001) skrevet af hans manager Thomas Jasson. Vi har her på Rygcrawl.dk fået lov at lægge denne lille (læs fantastiske) historie op.

Storm inden afgang

Uge 28 2018 havde jeg den fornøjelse at være sammen med Storm som sponsor og manager i hans forsøg på at svømme Langeland rundt. Jeg blev skulle en smule provokeret når pressen snakkede om “forsøg” for Storm og jeg var dette IKKE et forsøg men en opgave der skulle løses.

Min opgave var at løse at alt det praktiske (som mad, søvn, udstyr, brændstof til følgebåden, havnepladsen til følgebåden osv.) og opdatere Facebook og pressen med Information og billeder af hvor han var og hvordan det gik løbende. Ja og så piske og motivere Storm når han havde brug for det.

Den første dag (mandag) stod vi klar på havnen i Rudkøbing og kiggede på bølgerne der bare blev vildere og vildere og vinden som bare tog til. Skipper (som sejler følgebåden)og jeg blev enige om at det ikke var forsvarligt at kaste Storm ud i det og derfor blev starten rykket til tirsdag morgen.

Storm var helt oppe og køre på adrenalin da starten blev udskudt og ikke helt tilfreds med situationen. Men han fik en rigtig god nats søvn fra mandag til tirsdag og var veludhvilet da vi skulle starte tirsdag morgen.

Måltider

Svømmeturen fra Rudkøbing til Bagenkop blev længere end beregnet da du lige svømmede helt ud omkring af Storeholm ved Ristinge hale. Ved Ristinge hale (på syd siden efter Storeholm) stod jeg klar med en varm sovepose, varm mad og et nyt sæt svømme udstyr (dragt, handsker, hætte og briller). Og så var det videre og Storm var træt da han svømmede ind i Bagenkop havn, men folk som sad i deres både og grillede klappede ham ind til stor begejstring for Skipper og jeg for Storm kunne desværre ingenting høre på grund af sine ørepropper.

Storm sov i båden og jeg sov i min bivuak på stranden ved Bagenkop havn.

Storm snakkede generelt meget om hvor meget han elskede træstammer fra bageren, men desværre havde havnebageren i Bagenkop havn kun romkugler så jeg købte 4 stk og tænkte så kunne han jo spise dem i løbet af dagen. Lige inden afgang fra Bagenkop kører Storm så de 4 romkugler ned og skyller efter med en dåse cola.

Det resulterede så også i at kroppen straffede ham på havet hvor han måtte kaste op flere gange.

Storm rundede den sydlige ende af Langeland ved Dovns klint og her blev han ramt af seriøs modstrøm, men han kæmpede sig op til Keldsnor fyr hvor jeg havde mad, sovepose og tørt svømme udstyr (som var blevet tørret i vinden ved min bivuak på Bagenkop Strand). Det sidste stykke vej op mod fyret blev der som sagt kæmpet og jeg blev mødt at en kvinde som boede ved fyret som spurgte om det var nogen som var i havsnød men så forklarede jeg hende om projektet og joooo det havde hun hørt om i radioen (Storm og jeg blev interviewet i P4 Fyn i uge 27).

På med våddragten igen

Da Storm endelig kom på land og gik i gang med at spise kom flere lokale som så havde hørt at Storm var ved fyret og tog billeder og snakkede med Storm.

Så gik turen mod Spodsbjerg og den var hård. Klart fysisk hårdt for Storm men mere mentalt fordi han ikke nåede Spodsbjerg havn som planlagt. Så han blev samlet op af følgebåden og sejlet til Spodsbjerg havn. Det GPS koordinat han stoppede på blev logget og der skulle han så starte om torsdagen.

Storm sov i båden mens jeg sov i min bivuak ved strand i Spodsbjerg. Jeg ville lige se om Storm var faldet i søvn og fandt soveposen i båden var tom. Små 5 min kom Storm gående hen til molen med 2 venner som han så lige havde været på tanken med for han havde bare så meget lyst til Ben & Jerry is.

Torsdag morgen blev Storm sejlet ud til det punkt hvor han stoppede onsdag syd for Spodsbjerg. Det var mega demoraliserende for Storm at han ikke nåede Spodsbjerg om onsdagen og torsdagens mål Lohals havn så bare mere og mere urealistisk ud.

Torsdag blev dog klart turens bedste dag, Storm rammer en kraftig medstrøm et stykke ude fra kysten og nærmest flyver mod nord med hastigheder over 8 km i timen. På land hvor jeg jo hele tiden kørte langs kysten (det vil sige ad den eneste hovedvej midt gennem øen og så ud til kysten ad skovveje, strandstier osv. ) var det svært at følge med for hver gang jeg kom ud til de fix punkter jeg havde reccet for var han på vej forbi eller allerede forbi. Så skulle en stor russisk ubåd jo også lige gennem Storebælt så den svømmede Storm også forbi (godt nok på afstand)

Ved Østerhuse på nordøst Langeland stod jeg igen klar med en træstamme fra bageren, mad, sovepose og tørt svømmeudstyr (som denne gang var tørret i vinden ved min bivuak ved Spodsbjerg strand). Men der hvor jeg gjorde klar lå så også lige en feriekoloni med børn fra Tårnby Kommune på Amager ved København. De syntes jo Storm var den sejeste så der blev skrevet autografer, taget billeder og udvekslet Snapchat adresser alt i mens Storm fik spist og skiftet svømmeudstyr. Træstammen gav Storm til nogle af børnene.

Selvtilliden og motivationen var i top da Storm igen sprang ud i bølgerne. Der var ikke langt (forholdsmæssigt) til toppen af Langeland ved Hou Nordstrand og Lohals havn var nu et meget realistisk mål for dagens etape.

Det sidste stykke fra Frankeklint på den nordøstlige side af Langeland og ned til Lohals havn var det tydeligt at Storm svømmede på ren viljestyrke og blev Storm klappet ind i havnen af de folk som sad på deres både eller stod på kajen. Storm var overraskende frisk (af sind) men meget fysisk træt og øm i kroppen (mærkeligt nok).

Det var bare hurtigt at spise og så i køjen så kroppen kunne få lidt tid til at restituere.

Fredag morgen var vi alle helt høje på torsdagens flotte svømmetur og humøret var helt i top da Storm skulle afsted fra Lohals havn. Storm blev klappet afsted fra Lohals havn meeen det gik jo ikke helt så stærkt som ude i Storebælt.

Ved Dageløkke havn knækkede følgebådens koblingskabel så Skipper fik båden ind i Dageløkke havn og prøvede at fixe det, men vi var nød til at have fat i et nyt kabel. Der blev sendt en stafet til Svendborg for det var tilsyneladende det eneste sted man lige ku få sådan et kabel. Næsten 2 timer senere var følgebåden fixet og Storm svømmede syd på igen.

Ved Emmerbølle Strandcamping stod jeg igen klar med sovepose, mad og tørt svømmeudstyr. Men udover mig var der 20 dejlige mennesker som stod med flag og klappede Storm ind på stranden.

Det sidste stykke mod Rudkøbing havn gik langs kysten men da Storm var ca 3 km fra broen til Langeland svømmede han længere ud fra kysten for at udnytte strømmene i vandet. Vinden tog til og bølgerne blev vildere og vildere. På broen stod omkring 20 euforiske mennesker (inklusiv mig selv) som var helt oppe og køre over at Storm snart var i mål. Der blev råbt, piftet og klappet af Storm da da endelig svømmede under broen inde ved Langeland.

Fra broen og over til stranden i Rudkøbing hvor Storm startede blev det for alvor vildt. Storm kæmpede som en vild gennem bølgerne som blev det værste vi havde oplevet på hele turen.

Færdig og i mål

Jamen det var en forløsning og vild oplevelse at se Storm rejse sig op af vandet (da han var nået så langt ind at han kunne bunde) og løfte sine trætte arme op over hovedet.

Stor respekt til Storm herfra

 

Hvad siger Storm selv om sit udstyr?

Hvis man svømmer i DK så er det og forbliver det bare koldt vand. Så man bliver nød til at investere i en våddragt til åbent vand. Medmindre man ikke er kuldskær har over 20 % kropsfedt og bliver smurt ind i grisefedt.

Men nu er jeg ikke den person med mest fedt på kroppen i verden så jeg skal have en våddragt og så en neoprenvest inden under våddragten for de længere ture. Så skal man have nogle svømmebriller til åbent vand gerne med en form for solbrille i så man ikke bliver alt for blindet af solen. Men stadig skal kunne se så meget som muligt undervand. Mit største problem er at jeg hader ikke at kunne se bunden.

Så jeg har nogle svømmebriller med lidt styrke i så man stadig kan se hvis der nu skulle komme et søuhyre og spidse mig så er der en neopren badehætte rimelig god idé så holder man lidt længere og man får ikke hovedpine på samme måde af det kolde vand. Så er der neopren strømper syntes jeg er en skide smart idé.

For og så at dække så meget af kroppen som muligt for brandmænd. Og handsker er op til personen. Jeg fortrækker at svømme uden men på den her tur hvor jeg har været i vandet en 11 timer hvor dag er der ikke så meget at rafle om