Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Er du ligesom mange andre på udkig efter en neopren hætte til at håndtere det kolde vand i Danmark eller udlandet?

Det er mange, derfor har jeg lavet denne guide til, hvordan du finder den bedste neopren hætte til såvel svømning som triathlon, men også den helt perfekte dykkerhætte.neopren hætte

Når du skal vælge en neopren hætte til svømning, så gælder der selvsagt nogle andre ting og vurderings parametre end, hvis du skal have fingerene i en dykkerhætte eller en neopren hætte til et triathlon (måske bare træningen til det).

Alt det kommer jeg nærmere ind på i dette indlæg, derudover henviser jeg dig også til de bedste steder i Danmark at købe netop denne type produkter. Det er ikke helt ligemeget, hvor du handler henne.

Neopren hætte

Den næste lille liste er produkter, som kan anvendes som neopren hætter for at holde varmen. Det kan være en rigtig god hjælp.

Følgende neopren hætter kan anvendes til følgende aktiviteter:

 • Dykning
 • Triathlon
 • Svømning på åbent vand
 • Fridykning
 • UV-jagt

Fourth Element Thermocline hætte

neopren hætte varme uden neopren

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Hætten her har en ret neutral opdrift. Det vil altså sige, at den er særligt ideel til svømning og triathlon. Faktisk er hætten ikke lavet af neopren. Modsat en neopren hætte, så har denne dog en enormt varme kapacitet. Materialet er virkelig tyndt og fleksibelt. Samtidig, så giver den dog samme varme som 2 mm neopren.

Derudover har ikke-neopren hætten følgende egenskaber:

 • Kan vaskes i vaskemaskine
 • Ekstrem åndbar
 • Vejer meget lidt
 • Fleksibel og behagelig at have på
 • Presser ikke ørene
 • God til at holde vand ude af ørene.

Santi Light Standard Neopren Hood

6mm neopren hætte fra Santi

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Hætten her er lavet i 6 mm tyk neopren materiale. Det betyder, at det er en af de tykkeste hætter du kan købe. Oftest vil du hvertfald ikke have brug for meget mere. Du kan også, nogle steder, købe 8 mm neopren hætter. Jeg vil dog aldrig selv anbefale mere end 6 mm neopren.

Det er en rigtig god hætte som supplement til din tørdragt.

Den kan være lidt svær at købe i den rigtige størrelse. Den findes i størrelserne: Small til og med XXL.

Som vejledning vil du skulle vælge small med en hovedomkreds under 52 cm. Medium med hovedomkreds mellem 52,5 og 55 cm. Resten kan du læse mere om på produktet.

Specifikationer:

 • Kan ventileres, sådan at luft kan slippe ud
 • Har optimal fleksibilitet og komfort
 • 6 mm neopren i hele masken, 5 mm lige omkring ansigtet
 • Produceret i 2 forskellige neopren materialer.

Fourth Element 7mm hætte med Warm Neck

Fourth Element 7mm hætte med Warm Neck

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Et virkelig kvalitets produkt. Er lavet i 7 mm neopren. Den er helt idéel til de kolde danske farvande.

Det helt klart bedste ved dette produkt er dens store hals. Det giver optimal varme sammen med din våddragt.

Den er fra det anerkendte mærke Fourth element, som laver virkelig lækre neopren-produkter. Særligt i Danmark, på grund af det kolde vejr, har deres produkter vundet stort indpas.


Dykkerhætte

Hvis du skal have fat i en rigtig god neopren dykkerhætte, så er det vigtigt, at den sørger for at holde mest muligt vand ude og holde dit hoved varmt. Når man dykker i koldt vand, så mister man ufatteligt meget varme gennem hoved og ansigt. Du har formentlig allerede hørt tale om, hvordan næsten 80% af den varme vi afgiver kommer fra hovedet.

Der bliver pumpet utrolig meget blod op til hovedet, især også omkring nakke og hals, hvor hovedpulsårer er eksponeret tæt på hudens overflade. For derfor at få den bedst mulige isolering mod kulde, skal du derfor vælge en dykkerhætte som går ned over og omkring skuldrene.

Det er til forskel fra andre neopren hætter, som ikke nødvendigvis også dækker nakke og hals, men i stedet er tiltænkt primært til og for at undgå, at du fryser på ører blandt andet.

Med en dykkerhætte undgår du dog, at du afgiver en masse varme gennem hoved og hals samt nakke og du kan få et mere behageligt dyk.

Derudover fungerer en dykkerhætte også som din sikkerhed for, at du ikke pludseligt mister så meget varme at du går ind i en tilstand af hypotermi. Det er selvsagt en vanvittig farlig situation for enhver dykker, at ende i. Dykker du dybt vil det derudover også være svært at mærke efter på baggrund af den iltforgiftning du undergår under 30 meters dybde.

scuba dykning hætte i neopren

Det er derfor vigtigt, at du ALTID er på den sikre side. Selvom det kan virke som et “luksus” tilbehør, som kun er for kuldskære personer, så kan en dykkerhætte i neopren altså gå hen og være livsnødvendig. Derudover, når nu vi har vendt de mere alvorlige grunde til både at købe en dykkerhætte, men også en god én af slagesen. Så skal det også siges, at en dykkerhætte også kan have den funktion, at den gør dine dyk mere behagelige og længere.

Fryser du under et dyk vil du have en tendens til, at dine muskler kramper og du derfor bruger langt mere ilt og skal hurtigere op igen. Prøv bare at lig mærke til, næste gang du dykker, hvor mange bar der rygger på, at du pludselig rammer ind i kuldekramper – det er ikke så lidt igen kan jeg fortælle dig.

Det er hvertfald en af de ting der gør, at jeg pludselig bliver helt vildt glad for ilten i min dykkerflaske.

Så samlet set er det altså både en rigtig god idé af sikkerhedsmæssige årsager at anskaffe sig en dykkerhætte. Men det er bestemt også en god idé, fordi du under kolde dyk vil opleve at få længerevarende dyk samt mere behagelige og oplevelsesrige dyk.

I sidste ende handler det at dykke jo om, at nyde oplevelsen og ikke være ved at “dø af kulde”. Det er der ingen der får noget ud af.

Svømning

Nu har vi allerede snakket en del omkring, hvordan en neopren hætte kan være god for dykkere, men en neopren hætte til svømning kan være mindst lige så vigtigt. På samme måde, som når man dykker, vil du under svømning være optaget af noget andet. Nemlig det at sørge for at teknik og tempo er i orden.

Det gør oftest at du glemmer at mærke efter, hvordan din kropstemperatur har det. Og der gælder altså det samme for svømme uden en neopren hætte som for dykkere, du mister størstedelen af din kropsvarme netop gennem hovedet. Især hvis du svømmer uden en neopren hætte.

neopren hætte svømning

Når du har fokus på andre ting, vil du være ekstra udsat for at ende i en tilstand af hypotermi. For sekundet du ikke bevæger dig længere i vandet og måske tager en pause på den havtaske til svømning så ender du med at blive rigtig kold rigtig hurtigt. Og netop den situation er utrolig farlig. For du vil føle dig varm, mens dine indre organer bliver tilført koldt blod fra blandt andet dit hoved og andre ekstremiteter (arme og ben).

neopren hætte til svømmerePå selvsamme måde, som ved dykkeren, så er en neopren hætte til svømning jo ikke kun til, for at forhindre de yderste tilfælde og nødsituationer.

Det er også et ekstra stykke svømme udstyr, som bare gør det lidt sjovere og mere behageligt at svømme på åbent vand. For hvis du dyrker havsvømning herhjemme, så er det altså en noget kold fornøjelse.

Omvendt er det dog bestemt muligt. Vil du dog have en svømmesæson, som går bare en smule ud over vores 2 små sommermåneder her i lille kolde Danmark, så vil det dog være en rigtig god idé at anskaffe en svømmehætte i neopren.

Den kan effektivt hjælpe dig med at forlænge din svømmesæson en hel del. Derudover vil den uden tvivl hjælpe dig på, hvis du ikke synes det er særlig behageligt med stivfrosne ører.

Jeg selv har været udsat for, efter en tur i åbent vand, at få et øre som hævede fuldstændig op på grund af kulden.

Det endte med at blive en mindre operationer med næsten 20 besøg på hospitalet. Vel og mærket en skræk historie, indrømmet, men ikke desto mindre ville jeg da ønske, at jeg noget før havde overvejet at købe en neopren hætte til svømning.

Triathlon

neopren hætte triathlon

Nu til sidste kategori på min liste. For det er nemlig også mere end fordelagtigt for triatleter at købe en neopren hætte til triathlon.

Selvom du mindsker din egen fart, så vil du være glad for, at din krop ikke skal bruge dyrebar energi på at varme sig selv og de indre organer op.

Det kan faktisk være utrolig fordelagtigt for dig selv i konkurrence fyldte triathlons at bruge en neopren hætte. Den vil uden tvivl hjælpe dig med at få større fart senere i løbet, fordi din krop ha sparet energi på ikke at skulle holde varmen.

Så selvom du måske mister nogle minutter i selve svømmedelen, så vil den kloge beslutning om at svømme med en neopren hætte til triathlon sikkert give dig en bedre tid samlet set.

Du kan dog, også bare bruge hætten af neopren til at træne med. Der er jo ingen der siger, det skal være ubehageligt at træne op til et traithlon. Faktisk stopper de fleste triathleter med sporten, fordi de føler de går døde eller surt i deres egen træning.

Gør det nu behageligt for dig selv, det øger altså bare sandsynligheden for at du holder ved længere.

neopren hætte til triathleter

Derudover, så er en neoprenhætte super lækker når du træner til triathlon, så du undgår ubehageligt kolde øre. Det kan også være det ekstra udstyr, som betyder at du kan starte træningen i åbent vand før alle andre.

For, for de fleste triatleter, betyder tilvænningen fra pool til åbent vand oftest at deres svømme hastighed og tider bliver markant dårligere.

triathlon hætte i neopren

Det kræver en hvis tilvænning at svømme i koldt vand på åbent hav fremfor en opvarmet pool. En neopren triathlon hætte kan være det der giver dig den ekstra fordel over konkurrenterne. Særligt hvis du deltager i et løb tidligt på triatlon sæsonen.

Mit råd er derfor kraftigt at overveje om du ikke burde investere i sådan en hætte.

Forfatter

1 kommentar

 1. Benjamin Jørgensen Svar

  Carsten har lige haft ringet til mig og spurgt, hvad jeg ville anbefale af neopren hætter, hvis man gerne vil have én der går ind under våddragten.

  Her kan jeg anbefale følgende to:
  1) Denne Fourth Element neopren hætte (fås kun i 7 mm) eller 2) denne IST neopren hætte (fås i 3 mm eller 5 mm for 50 kr. mere)

Skriv en kommentar