Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Rygcrawl.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Når du er ude at dykke er det meget vigtigt, at du sørger for at dykke fra en dykkerbøje! Det gælder både når du fridykker og er på undervandsjagt, men så sandeligt også når du er ude og scuba dykke.

En dykkerbøje kan ende med at være et vigtigt element i at undgå uheld. Derudover kan det fungere som en helt igennem genialt stations til udstyr, rationer, opbevaring af fangede fisk og meget andet.

dykkerbøje

Fordelene er mange ved at købe en dykkerbøje (og bruge den). Nogle af dem skal vi se på i dette indlæg.

Primært vil fokus dog være på, at sørge for at DU som læser ender med at købe den helt rigtige dykkerbøje for dig.

Vigtigst af alt, det helt rigtige sted. Skal du købe en dykkerbøje online, så er det vigtigt, at det foregår ved en autoriseret og troværdig forhandler. Her anbefaler vi følgende to forhandlere af dykkerbøjer:

 

 

Markeringsbøje

En markeringsbøje er med stor sandsynlighed den genstand, som i tiden har reddet flest dykkere. Helt uden de måske har været klar over, at det er tilfældet.

Som navnet indikerer er det en dykkerbøje der markerer, hvor dykkere befinder sig. Det kan være under et kontinuerligt dyk på lavt vand, men det er oftest under opstigninger efter et afsluttet dyk.

markeringsbøjeEn markeringbøje er oftest (næsten altid) en aflang bøje lavet til at kunne fyldes på samme måde som en hævesæk. Forskellen er dog den aflange form samt det destinerede formål med de to forskellige type dykkerbøjer.

En markeringsbøje er oftest lang og minder mest af alt om en stor rød pølse når det er pustet helt op.

Grunden til at den har denne form, skyldes at den så rejser sig højt op over vandet. Det kræver selvfølgelig at den anvendes korrekt. Her ser jeg desværre alt for mange dykkere (det gælder også instruktører) der ender med at fylde for lidt luft i deres markeringsbøje.

Det betyder at den, når den når overfladen, ligger sig fladt og dødt på overfladen af vandet. I skrækscenariet også ender med at tabe luften og blive tæt på udsynlig.

 

Det er vigtigt, når du puster din markeringsbøje op, at du gør det korrekt. Ellers hjælper det lige ledt, at du har været ansvarsbevidst og betænksom at købe den for at advare andre om din tilstedeværelse og i sidste ende sikre dig selv mod uheld.

Nogle at de gode råd jeg kan give til brugen kommer her.

Først og fremmest er det vigtigt, at du holder godt fast når du tager din regulator ud af munden og påbegynder oppustningen.

markeringsbøje til dykning

Det kan være en god idé at holde afstand mellem din regulator når du trykker på enden for at frigive luft. På den måde kommer der ikke alt for hurtigt luft ind i markeringsbøjen

Derudover skal du sørge for at fylde den helt op. Ellers så ender du som sagt med en helt flad og kedelig ikke særligt markerende bøje på toppen.

Mit sidste tip er ligeledes at købe et linehjul. Det er vigtigt, at du sørger for, at det ikke er alt for løst.

Du skal kunne mærke, når markeringsbøjen rammer overfladen og holde linen i spænd. Igen, hvis du ikke holder linen op til markeringsbøjen i spænd, så vil den ligge sig fladt ned og potentielt stige helt op til overfladen med den åbne bund.

Når det sker ryger den luft du har tømt fra tanken ud og så hjælper markeringsbøjen tæt på ingenting for dig og dine meddykkere.

 

 

Torpedobøje som alternativ til en traditionel dykkerbøje

epsealon torpedobøje Nu skal vi til en lidt anderledes dykkerbøje, nemlig en torpedobøje. De er måske nok mest kendt for meget andet end dykning, men er også rigtig fine at bruge til markering af dykkerområdet.

Det er dog ikke det eneste anvendelsesformål de har. De kan blandt andet også bruges til at fastspænde en line til og derved fungere som opbevaringssted til udstyr såvel som fangst under UV jagt.

Der findes et hav af forskellige torpedobøjer. Der er blandt andet nogle rigtig fine fra blandt andet mærket Salvimar og Epsealon.

Oftest vil det ligne en aflang og rund pude, hvor der er vedhæftet et dykkerflag som signalere din tilstedeværelse til andre, herunder især både. På den måde ved de, at de skal sørge for, at sejle uden om området med torpedobøjen.

 

torpedobøje

Produktion og design af torpedobøjer

Torpedobøjer er oftest lavet af ekstra kraftigt nylon, som kan pumpes op med luft eller deflateres for bedre og nemmere opbevaring af dem. Husk her, at det er vigtigt, at du sørger for at torpedobøjen er fuldstændig tør inden du opbevarer den.

På den måde undgår du med større sandsynlighed, at der dannes mug og din torpedobøje går i stykker.

En god idé kan være, at vente med at deflatere den inden den er 100% tør, lad den eventuelt ligge i gangen eller lignende med varme, før du ligge den et koldere opbevaringssted.

De flest torpedobøjer kommer inklusiv en line. På den måde kan du trække bøjen kontinuerligt med dig når du dykker rundt.

Derfor er torpedobøjer oftest et mere olagt valg for dykkere som vil bevæge sig over større afstande under et dyk, men stadig have en synlig markering af deres position til overfladen.

Ligeledes er en torpedobøje derfor også et mere oplagt valg end normale dykkerbøjer og overfladebøjer, som primært skal være stationære positioner. Oftest er disse også forankrede modsat en torpedobøje. Mere om det i næste afsnit.

 

 

 

Overfladebøje

Når du skal købe en overfladebøje så har du en del forskellige muligheder. Her finder du mærker som ScubaPro og “Diver Below”. Det er fine mærker som laver kvalitets overfladebøjer til at markere dykkersites eller dit udvalgte dykkerspot.

En overfladebøje kan både være stationær over længere perioder, men kan også benyttes til og som ad-hoc baserede dykkerbøjer til at markere et midlertidigt dykkersted.

 

De bedste og mest synlige overfladebøjer

overfladebøjeSom vi allerede har vendt med de andre typer dykkerbøjer, så er en overfladebøjes primære formål også at give et signalement og besked til såvel skibe og både som andre på overfladen om, at der på den givne position er dykkere til stede.

Det sørger således for sikkerheden for dig som dykker, men også for andre der bruger eller vil bruge områder i vandet. Det kunne være en fisker, som ikke var klar over, at det kunne være farligt for dykkerne at kaste line og krog i vandet i det område.

På de fleste overfladebøjer vil der være mulighed for at sætte dykkerflag op, oftest vil det dog være inkorporeret i designet. Derudover så er overfladebøjer også virkeligt populære blandt fridykkere. Altså ikke af sikkerhedsmæssige hensyn som primær.

Det er i stedet en bøje, som kan bruges til at hvile på og med inden næste forsøg på fridyk. Derfor kommer mange overfladebøjer også med specialdesignede håndtag til netop dette formål.

 

Disse overfladebøjer kan derudover også bruges som proviantrum tl fridykkeren, der har brug for en midtvejssnak. Det kan være besværligt at skulle hele vejen ind til land igen, hvis det har krævet en længere svømmetur for at komme ud til destinationen.

Derudover kan der fastgøres en line og et anker til din købe overfladebøje som både fungerer ved at sikre den bliver på samme position, men også som guidesnor til dine fridyk.

 

 

Hævesæk

hævesæk

Er du på udkig efter en dykkerbøje som skal fungere som en hævesæk for dig, når du er ude at dykke, så skal du se på udvalget hos de forhandlere af hævesække vi anbefaler her.

En hævesæk er ikke en normal dykker bøje i den forstand at den bliver brugt til at hæve dig som dykker eller tungere genstande op til overfladen. Det er en lidt mere kompliceret bøje, som fyldes med luft og derved stiger til overfladen.

På den måde bliver bøjen i princippet brugt i samme facon, som en markeringsbøje kan blive brugt. Altså at man for eksempelvis til slut på et dyk, fylder sin dykkerbøje med luft, som ved hjælp af et linehjul stiger kontrolleret til overfladen.

På den måde signalerer man til både og andre på overfladen, at der her stiger en dykker eller flere dykkere op.

Det er godt for din egen sikkerhed og andres. En hævesæks primære formål er dog ikke sikkerhed. Det er langt mere praktisk orienteret. Det kan dog ende med at tilbyde den samme eller lignende sikkerhed.

Hvis du eksempelvis ender i en stiuation, hvor du ikke har fået nok vægt med ned og den BCD pludselig ikke vil fyldes med luft længere så kan en hævesæk bliver rigtig god at have på sig.

 

Hvad er formålet med en hævesæk sammenlignet med en svømmebøje

hævesæk til dykningDet bunder i det faktum, at du med for lidt vægt og en BCD der ikke kan fyldes, ikke har synderligt mange muligheder for at skabe opdrift hurtigt, andet end at sparke på livet løs.

Hvis du er i en situation, hvor du har brug for at udnytte luften i tanken til det fulde, så er det en god idé med en hævesæk, til din nødhjælp.

Ellers kan en hævesæk også bare bruges til praktiske formål, såsom at løfte tunge genstande op fra vandet. Den fyldes her simpelt bare med luft efter at være fæstnet til genstanden.

På den måde vil den skabe opdrift, hvilket kan hjælpe med at genstanden bliver nemmere at flytte og løfte fra bunden.

En vigtig forskel fra en normal dykkerbøje og en hævesæk, er at denne har en åbningen i bunden, som er højst nødvendig under opstigningen.

For som de fleste dykkere med stor sandsynlighed allerede er klar over, så vil luft udvide sig, når de stiger fra højere til lavere dybde. Det betyder altså, at en lukket dykkerbøje, som fyldes på bunden og får lov at stige op vil komme under meget tryk.

Det kan resultere i at dykkerbøjen springer, hvis luften der er i gang med at udvide sig under opstigningen ikke kan undslippe.

Derfor har en hævesæk et hul i bunden i form af en åbning, til netop dette formål.

Der skal en hævesæk som udgangspunkt også fastgøres i en line eller et linehjul. På den måde holdes hævesækken stabilt rettet med åbningen mod bunden under hele opstigningen.

 

 

Linehjul til dykkerbøjer

Til de fleste typer dykkerbøjer er der behov for et linehjul eller en line i den ene eller anden form. Det skal sikre at dykkerbøjerne kan bruges korrekt.

Som allerede nævnt kan linen og det tilhørende linehjul til en dykkerbøje have flere formål. Først og fremmest kan det på bøjer, som bruges til markering fungerer, så de bedst muligt markerer.

De bedste linehjul og bøjeliner

Og som vi snakkede om ikke ligger sig ned på overfladen. Med et linehjul er det nemt at holde dykkerbøjen i spænd og sørge for størst muligt synlighed på overfladen.

Til en torpedobøje fungerer et linehjul næsten på samme facon. Det primære formål er dog her at sørge for, at du kan trække din bøje på overfladen med dig rundt under dit dyk.

Det sørger sådan et hjul med dertilhørende line let og elegant for.

linehjul

På den måde behøver du ikke afgøre eller være begrænset af en bestemt linelængde.

Du sørger også for at undgå, at du filtrer dig selv eller andre ind i linen.

Et rigtigt godt køb til dig der skal have en dykkerbøje, hvor der ikke medfølger en line eller et hjul.

 

Forfatter

Skriv en kommentar