dykkerrejse dykkerferie

Dykkerrejser: Sådan planlægger du din næste dykkerferie

Dykning er umiskendeligt en noget dyr hobby, og især i Europa kan man hurtigt bruge mange penge på dykning. I Asien er det nemmere at få billigere dyk af høj kvalitet, men til gengæld skal man naturligvis tænke på tid og omkostninger til transport. Asien er således ikke som udgangspunkt et særlig oplagt bud, hvis du blot skal afsted i eksempelvis en uges tid. Grundet jetlag vil du sandsynligvis ikke kunne dykke den første dag, og du må ikke dykke den sidste dag inden hjemrejse i forhold til at skulle flyve. På den måde er der pludselig ikke særlig meget tid tilbage til at dykke.

Skrevet d. 14. oktober 2018 af

 

Her kan du købe din næste dykkerrejse: 

Læs mere om dykkerrejser

Står du og skal planlægge din næste dykkerferie, men er du i tvivl om, hvordan du skal bære dig ad, eller hvor turen skal gå hen? Så læs med her, hvor du får en guide til at planlægge din næste dykkerferie, ligesom du får tips til, hvad der er at komme efter på de forskellige dykkerdestinationer.

Dykkerferie i Europa

Når man begynder at tænke på dykkerferie, er det måske ikke umiddelbart Europa, de fleste først og fremmest tænker på. Der er imidlertid rigtig mange gode dykkersteder lige her i vores del af verden, og du behøver altså ikke at søge mod de allerfjerneste himmelstrøg for at kunne opleve fantastisk liv under vandet. Vil du på en dykkerferie her i Europa, kan du eksempelvis vælge at tage til Malta, Grækenland eller Frankrig.

dykkerferie i Europa

Dykning på Malta

Vil man på dykkerferie i Europa, er Malta et oplagt valg. Her har vandet en behagelig temperatur hele året rundt, og da øriget består af klipper, er der stort set ikke nogen urenheder i vandet. Det resulterer i en sigtbarhed, som sjældent kommer under 30 meter, og det giver altså grobund for nogle rigtig gode og udbytterige dyk.

Malta er især kendt for sine mange vrag, som både snorklere og dykkere kan nyde godt af. Ud for øerne ligger der således både fly- og skibsvrag, og sådanne er det rene paradis for alverdens havdyr. Ud for Malta ligger blandt andet engelske bombefly fra 2. verdenskrig, og derudover ligger vraget af et libysk tankskib, som sank i 1998. Vraget er godt 110 meter langt og 16 meter bredt, og det er sunket blot 200 meter ud for kysten. For rigtig at kunne udforske dette vrag, skal du have certifikat til at dykke ned til 30 meter, men selv blot med snorkel kan man nyde synet af det imponerende tankskib Um El Faroud. Vraget er kendt verden over iblandt vragelskende dykkere, så skal du på ferie på Malta, bør du bestemt ikke snyde dig selv for at tage på opdagelse i det undervandslandskab, som vraget er blevet. Omkring vraget kan man typisk se tun, barracudaer og blæksprutter, men også mange andre fisk og havdyr kommer forbi, så der er rig mulighed for at se fantastisk undervandsfauna på Malta.

Hvis ikke man har så meget erfaring, eller hvis man rejser med nogle, der ikke dykker, er Malta desuden et oplagt valg, fordi man kan dykke uanset ens kvalifikationer, og der derudover også er gode snorkelmuligheder, hvis nogle på turen foretrækker at kigge på fisk uden en tank på ryggen.

Dykkerferie i Grækenland

Også i Grækenland er der rig mulighed for at opleve livet under havoverfladen. Indtil for nyligt har dykkeraktiviteten i Grækenland været stærkt reguleret grundet den enorme mængde arkæologiske skatte, der ligger på havbunden.

Myndighederne har dog måttet erkende, at det går ud over turistmængden helt og holdent at forbyde dykning omkring Grækenland, og derfor er der nu flere steder mulighed for at dykke ned i de fantastiske, græske farvande.

Her kan du dykke, uanset hvor meget eller hvor lidt erfaring du måtte have, og det er et oplagt sted at tage et dykkercertifikat. Har du i forvejen en del erfaring, er det tilmed tilladt at dykke på egen hånd – naturligvis altid sammen med en buddy – og ellers ligger der et væld af dykkercentre langs Nordkysten, som kan tage dig med ud på græske undervandseventyrer.

I Grækenland kan du blandt andet se søstjerner og blæksprutter, men noget af det mest imponerende ved undervandslivet i Grækenland er faktisk selve havbunden og væggene. Du finder nemlig helt utrolige klippeformationer i havene omkring Grækenland, og det er bestemt værd at kigge nærmere på.

dykkerferie

Yderligere er vi nødt til at nævne vraget af Britannic, som ligger i Kea-sundet ud for Athen. Dette vrag kan man godt tillade sig at kalde for vragdykkernes Mount Everest, for du skal intet mindre end 90 meter ned, før du støder på toppen af vraget. Der er årligt dykkerekspeditioner til vraget, og det er noget nær toppen for tekniske vragentusiaster at besøge netop dette skibsvrag, som er verdens største vrag fra et passagerskib. Faktisk var Britannic søsterskib til Titanic, som sank i 1912. Efter denne katastrofe optimerede man Britannic for at undgå at hun ligeledes skulle ende på bunden af havet. I 1916 ramte skibet imidlertid en mine og måtte derfor alligevel lide samme skæbne som Titanic.

At dykke ned til dette vrag er naturligvis ikke noget, enhver fritidsdykker kan kaste sig ud i, men der er heldigvis også mange andre spændende vrag, man kan dykke ned og se rundt omkring i Grækenland, som kræver væsentligt mindre teknisk kunnen, da de ligger noget tættere på havoverfladen.

Dykning i Frankrig

Skal du på ferie i Frankrig – særligt i Sydfrankrig – er det ideelt at kombinere det med et par dyk. Ned mod den spanske grænse er der rigtig fine dykkermuligheder, og her kan man se masser af spændende flora og fauna.

Ud for den franske kyst er der desuden mulighed for at besøge hundredevis af forskellige vrag. Ud for øen Porquerolles, som ligger nær Marseille, ligger blandt andet fragtskibet Donator. Vraget ligger opretstående i vandet, og det er fyldt med koraller og store mængder fisk. Vil man se skruen, som stikker ned i havbunden, skal man være opmærksom på ens dekompression, for denne ligger på 48 meters dybde. Du kan dog snildt kigge på andre dele af vraget uden de helt store udfordringer i forhold til sikkerhedsstop og dekompression.

Lidt længere ud for kysten ligger endnu et vrag kaldet Le Grec. Dette vrag er gået i to dele, men ikke desto mindre er det et smukt vrag fyldt med liv. Der er desuden rig mulighed for at svømme igennem åbne passager og udforske vraget, som – ligesom Donator – er blevet til grundet et minefelt, som endnu ikke var blevet ryddet efter slutningen af 2. verdenskrig. I bugten Le Lavandou ligger der desuden et flyvrag, så der er rig mulighed for at se lidt af hvert på en dykkerferie i Frankrig.

Dykning i Danmark

dykning i danmark

For mange er dykning en hobby, der kun bliver plejet en uge eller to om året, når man er på ferie. Det er imidlertid synd, og det er der flere grunde til. For det første er dykning en aktivitet, man gerne skal holde ved lige. Dykker du kun en gang om året, vil du hver gang, du er på dykkerferie, skulle tilbage i rytmen igen, og det kan tage meget af din opmærksomhed, så du ikke får det hele med på dine dyk. Derudover er der stor forskel på, hvor du får lov at dykke, afhængigt af hvornår du sidst har dykket.

Har du således været på fast grund i over et år, er der mange steder, hvor du ikke får lov til at opleve de allermest spændende dive sites. For at blive en endnu bedre dykker og få mest muligt ud af dine dykkerferier i udlandet, er der altså god mening i at holde hobbyen ved lige herhjemme i Danmark også.

Det kan være en kold misære generelt. Men du kan også finde prøvedyk i pools eller eks. kattegatcenteret.

Det er imidlertid ikke blot derfor, du bør overveje at dykke i de danske farvande, men også fordi der faktisk er utroligt meget at komme efter som dykker. Eksempelvis er der rigtig gode dykkermuligheder i Lillebælt, og passagen roses også af udenlandske dykkere. I Lillebælt kan man blandt andet se marsvin, og desuden er der en del mikroliv. De danske have er ikke kendt for farvestrålende fisk, og det er heller ikke her, du finder koraller i alle regnbuens farver, men til gengæld er der masser af andre spændende sager at kigge på. Eksempelvis kan man i Lillebælt spotte mange større fisk, og sigtbarheden er faktisk ganske fin. Der er desuden mulighed for at lave strømdyk, hvis man er interesseret i det.

dykning i udlandet eller danmark

Udover Lillebælt er det også ideelt at dykke ud for den vestjyske kyst. Dette område er ofte præget af mere voldsomme vejrforhold, og det påvirker naturligvis også livet under vandet, som derfor bestemt er et besøg værd.

Når man dykker i Danmark, er det klart, at man skal forberede sig på nogle lidt andre forhold, end man typisk er vant til i udlandet. Det er eksempelvis nødvendigt at have handsker på for at kunne holde varmen, og desuden har du brug for en noget tykkere dragt, end du sandsynligvis er vant til at dykke i. Det betyder dog heldigvis ikke, at det ikke kan lade sig gøre, så hvis du endnu ikke har været ude i de danske farvande med en tank på ryggen, er det blot om at komme afsted.

Dykkerferie i Egypten

Egypten er en klar favorit for rigtig mange dykkere, og det skyldes blandt andet det fantastiske koralliv, man her kan se.

Ønsker man at se kæmpemæssige stimer af fisk i alle regnbuens farver og svømme iblandt koraller, der lever i bedste velgående, er Egypten det oplagte valg. Det er desuden et populært valg for mange europæiske dykkere, fordi det er så relativt nemt og billigt at komme til Egypten.

For mange dykkere, der har dykket overalt i hele verdenen, står Egypten stadig som en klar favorit, og nationalparken Ras Mohammed i Sharm el-Sheikh tager ofte førstepladsen på lister over dykkersteder i verdensklasse. Nationalparken ligger i Rødehavet, som generelt er et populært dykkerturistmål, og her kan du se massevis af undervandsliv. At dykke netop her minder mest af alt om at stikke hovedet ned i et kæmpemæssigt akvarium, og du vil uden tvivl blive overvældet af mængden af fisk i forskellige farver, når du første gang dykker i Rødehavet.

I Ras Mohammed kan du generelt se utroligt mange forskellige dyr, og udover store stimer af mindre fisk såsom sommerfuglefisk, klovnefisk og vimpelfisk kan man også se både barracudaer og jackfisk. Der er over 1.000 forskellige fiskearter i nationalparken, og der er en større koncentration af fisk pr. kvadratmeter i Det Røde Hav end noget andet sted i verden, så vil du se stor variation og fisk i hobetal, er det altså et oplagt bud. Her kan du sågar spotte hvalhajen, som er verdens største fisk med sine op imod 21 ton.

Som om det ikke var nok, at der er tonsvis af fisk i Rødehavet, så kan du faktisk også se mange forskellige hajer. I Ras Mohammed kan man være heldig at støde på alt lige fra tigerhajer og almindelige revhajer til hammerhajer. Rokker, moræner og skildpadder kan du selvfølgelig også finde omkring koralrevene i Ras Mohammed, så der er utallige gode grunde til at vælge Egypten som din næste dykkerdestination.

Dykkerferie i Thailand

Vil du endnu længere væk, er Thailand et godt bud på en dykkerdestination, for her kan du i sandhed finde dive sites, som er noget for sig. Du kan her se masser af smukke hård- og blødkoraller, og du kan desuden spotte uanede mængder stimefisk og også større dyr såsom hvalhajer.

Derudover er Thailand et rigtig godt bud, hvis du vil se imponerende djævlerokker og lade dig hypnotisere af deres helt unikke svømmeteknik. Dykker man eksempelvis i området Hin Daeng, kan man nærmest ikke undgå at spotte de imponerende djævlerokker, og her er der desuden mulighed for at møde hvalhajerne, når sæsonen er til det.

Similianøerne er ligeledes et oplagt bud på et godt dykkersted i Thailand, for her finder du massevis af verdenskendte dive sites – blandt andre Elephant Head og Fantasy Reef, som begge er kendt blandt dykkere med international erfaring. Generelt er der utallige gode dykkersteder at vælge imellem overalt i Thailand, så der er rig mulighed for at finde exceptionel dykning netop her.

Vil du dykke i Thailand, skal du imidlertid være opmærksom på, at flora og fauna er meget påvirket af sæsonen, og derfor bør du nøje overveje, hvor du tager hen for at dykke i forhold til dit rejsetidspunkt. Især for større dyr som djævlerokker og hvalhajer spiller sæsonen en stor rolle, men det kan også have indflydelse på korallerne og livet omkring disse. Derfor er det umådeligt vigtigt, at du har dit rejsetidspunkt for øje, når du vælger dykkerdestination i Thailand. Ellers risikerer du, at der ikke er nogen af de dyr eller planter, du er kommet for at se, når du først er der.

Sådan planlægger du din næste dykkerferie

Der er utallige forskellige muligheder for at dykke rundt omkring i verden, og hvad end du ønsker at dykke herhjemme i Danmark eller søger dykkeroplevelser under varmere himmelstrøg, er der nok at gå i gang med.

Der er desuden dykning til ethvert kvalifikationsniveau og temperament, så uanset om du er til ”hyggedykning” med stimevis af fisk eller du ønsker teknisk udfordring i forbindelse med eksempelvis vragdykning, er der noget for dig – både i Europa og andre steder i verdenen.

Når du skal planlægge din næste dykkerferie, er det nemmeste derfor at overveje, hvad du ønsker at se på dine dyk. Er du til imponerende klippeformationer og måske ligefrem grotter, eller er du mere til makroliv? Ønsker du at se mange forskellige farver på dine dyk, eller kommer du for den tekniske udfoldelse? Der er mange forskellige måder at dykke på og mange forskellige formål med dykningen, og det er i høj grad dette, du skal have med i dine overvejelser, når du planlægger din næste dykkerferie.Desuden skal du selvfølgelig have in mente, hvor mange penge du har til projektet.

dykkerferie

Dykning er umiskendeligt en noget dyr hobby, og især i Europa kan man hurtigt bruge mange penge på dykning. I Asien er det nemmere at få billigere dyk af høj kvalitet, men til gengæld skal man naturligvis tænke på tid og omkostninger til transport. Asien er således ikke som udgangspunkt et særlig oplagt bud, hvis du blot skal afsted i eksempelvis en uges tid. Grundet jetlag vil du sandsynligvis ikke kunne dykke den første dag, og du må ikke dykke den sidste dag inden hjemrejse i forhold til at skulle flyve. På den måde er der pludselig ikke særlig meget tid tilbage til at dykke.

Derfor er det i sådanne tilfælde i højere grad smart at planlægge en tur til et sted i Europa. Selvom dykkene er lidt dyrere, er det nemlig væsentligt billigere at komme til eksempelvis Grækenland, end det er at komme til Thailand, og du kan desuden udnytte alle dine feriedage til fulde, hvis du rejser til Grækenland fremfor Thailand.