fiske guide

Guide til at starte med at fiske | Fisketips

Som nybegynder er det vigtigt at vide hvilket vand du vil fiske i er det havfiskeri, fiskeri i sø, fiskeri i å og hvor store fisk vil du gå efter. For at få en god succes er det bedst at starte med de små fisk da de er lettere at fange og også mange gange sjovere da det ikke kræver så meget tålmodighed. Søfiskeri, åfiskeri - små og mellemstore fisk.

Skrevet d. 11. juni 2018 af

Start med at fiske – GUIDE

 

Find dit udstyr til fiskeri her →

Det fiskegrej som du skal starte med er:

Fiskestang

– En længere spinnestang 8” og derover eller en matchstang som er 12”

Fiskehjul

– Et fastspolehjul også kaldet spinnehjul, hjulet skal du ikke stille så store krav til.

Fiskeline

– En line på 0,20 vil være et godt valg

3 flåd

– Køb nogle forskellige flåd man finder altid et ”ynglingsflåd”

En pakke kroge og bly

– Køb en pakke str 8 kroge, de har en god størrelse til de fleste fisk. I bly skal du bare købe et sortiment.

Du kan også købe et fiskesæt som indeholder alle disse ting – Køb dit fiskesæt her →.

fiske guide

Agn

En klassiker er at grave nogle orm ude i haven, det er en sikker vinder hvis alt andet går galt.

Ellers er majs og maddiker også et godt valg.

Hvordan fisker jeg?

Hvis du bruger et glideflåd skal du enten have en lille blyklump til at stoppe flådet eller som det er meningen sætte en perle over flådet, som bliver stoppet af en stopknude når du rammer den rigtige længde.

De andre bly skal placeres ca 8 cm fra krogen med 3-5 cm mellemrum. Når du har sat krogen fast er du klar til at fiske.

Når du skal vælge det rigtige fiskested skal du tænke ligesom en fisk.

Det vil sige hvis der er et træ der hænger lidt ud i vandet, eller der er nogle åkander eller lignende, så gemmer de sig nogle gange her og det vil være en god ide at fiske lige ud for disse forhindringer.

Nu er du klar og skal til at fiske men vent der er lige en ting du mangler det er vigtigt at fiske på den rigtige dybde, her skal du prøve dig frem ved at justere flådets dybde, det er bedst at være ca 15 cm over bunden. Hvis du ikke fanger nogle fiske her så prøv enten at justere dybden eller gå lidt længere hen og det kan være de står her.

Ved at følge denne lille guide vil du hovedsageligt fange: skaller, aborre, brasen og hvad der ellers går af små og mellemstore fisk.

Hvis du vil fange større fisk som geder osv. Er dette ikke metoden eller grejet til det.

Find dit udstyr til fiskeri her →

guide til at fiske

Fange rimter i å

Jeg har altid fisket meget i susåen da den har ligget tæt på mit barndomshjem. I susåen går der de fleste ferskvandsfisk, den sjoveste jeg er stødt på ind til nu er Rimten, jeg stødte på den en dag jeg så nogen længere oppe af åen fiske med franskbrød, jeg tænkte det var lidt amatøragtigt men, kunne se de havde fanget rimte på det, så jeg måtte jo også hellere prøve. Dagen efter tog jeg min mors bedste franskbrød ned til susåen for at fange de første rimter.

Rimte metoden

Nu har jeg efterhånden fanget flere hundrede rimter og syntes stadig det er sjovt. Når du skal fange rimter er der mange ting som skal spille først jeg vil gøre det simpelt for dig, ved at dele guiden op og så kan du tage den fra en ende af.

Fiskegrejet og agn

Af fiskegrej skal du have en 12-14 fods matchstang, du kan også bruge andet som en 10 fods spinnestang men, matchstangen er at foretrække. Nogle flåd som ikke stikker for dybt, bly, alm kroge str 8-10, en line som er så tynd som muligt, har før brugt en 0,13 mm den var god man skulle bare hele tiden være opmærksom på hvor der var grøde, en god linetykkelse vil være omkring 18 mm og så skal du bruge et godt fangsnet. Brødvalget er bredt og der plejer jeg oftest at tage hvad vi har i skuffen, det vigtigste er hvordan skorpen er, den skal være helt sprød men ikke for hård. Det ideelle brød er det toastbrød som man kan få i alle supermarkeder for omkring 8 kr, det er ABSOLUT favorit.

Fiskevejr, fiskevand og fiskested

Vejret skal helst være rigtig godt så, solskin og helt vindstille, det skal dog ikke være hedebølge så er de sløve og har ikke den samme bidelyst. Hvis der har været regnvejr 2 uger i træk kan du godt skyde en hvid pil efter at fiske rimter, vandet skal være HELT klart.

Når du kommer ned til åen så find et sted hvor sigtbarheden er god, den rigtige dag vil du typisk se rimterne oppe i overfladen. For at finde det rigtige fiskested handler det meget om erfaring, hvad man skal kigge efter og hvad der ikke skal kigges efter, du skal ikke fiske hvor der er meget dybt, du skal kunne skimte bunden så er det perfekt. Prøv nu at kast nogle brødstumper ud med hånden og lad dem flyde, så kan du se hvor de går når de kommer op til overfladen for at spise brødet.

Fiskeri tips billede

Metoderne

Der er overordnet 2 metoder, den ene er hvor brødet flyder og den anden hvor brødet synker. Når du skal gøre grejet klar sætter du flådet ca 1,5 meter oppe på linen og alt blyet oppe ved flådet.

Overfladen

Når du skal fange dem i overfladen er det vigtigt at sætte brødet så krogen går fra indmaden af brødet og ud igennem skorpen. Så krogen er oppe af brødet. Når brødet er sat på kaster du bare ud og lader den følge strømmen så lang tid som muligt. Når fisken hugger vil du se den skubbe vandet 1,5 meter før brødet. Når den har taget brødet skal du ikke vente til flådet går under. Der skal maks gå ½ sekund efter den har spist brødet til du giver modhug, ellers har du med garanti mistet fisken. Nu gælder det bare om at styre fisken uden om grøde og ned i landingsnettet.

Synkende

Når du skal fiske synkende skal du tage hvad der svarer til en cherrytomat, størrelse brød. Der skal være indmaden og den skal så æltes omkring krogen som en slags boilie. Det spidse på krogen skal selvfølgelig stadig være synligt. Blyene skal stadig sidde oppe ved flådet. Nu kaster du ud og kigger igen ikke på flådet men den lille brødklump som bliver midre og mindre. Hvis der er fisk i området ser du den blive kastet frem og tilbage. Og ligepludselig forsvinde og her er det du skal give et HURTIGT modhug.

Disse metoder er rigtig sjove at fange fisk med og du vil selvfølgelig også fange store rudskaller og andet. På dette så nu er det bare ud og pakke grejet. Husk nu at sætte de store fisk ud det kan være du får glæde af dem en anden dag. De er ikke meget værd omme i kompostspanden.

Rimten vejer ca 1,5 kg.

Rimte er ikke en spisefisk, da der er for mange ben i den.

Knæk og bræk.

Fisketips billede

Hvad gør man når der er bid på fiskestangen?

Om du fisker med flåd, spinner, blink eller pirk er der en vigtig regel som gælder når der er en fisk som hugger. Hugget fra en fisk kan variere meget og du må føle dig frem til. Hvor meget en fisk skal hugge før der er bid. For at være forberedt på et hug. Er det en god ide at holde den ene hånd på stangen og den anden til at give line. Så du er klar til fisken. Når fisken hugger er det vigtigt du giver et modhug. Et modhug er når du hiver stangen op i et hurtigt men skånsomt ryk. Indtil du mærker modstanden i den anden ende. Modhugget skal variere alt efter størrelsen på fisken. Afhængig af dag og fiskevand bider fisk lettere eller, hårdere på krogen. Så her må du vurdere hvornår du skal give modhug.

 

”modhug er når du hiver stangen op i et hurtigt ryk, til du mærker modstand i den anden ende.”

Dit favorit sted

Du har fundet ud af at din kombination af agn, dybde og fiskested virker. Når du har fisken på, er det selvfølgelig vigtigt at den ikke hopper af igen. Her gælder det om at linen skal være konstant stram og du skal styre forbi grøder og andet som kan ligge i vejen når den skal i land. Grøder er typisk det fisken styrer hen i mod. Det er også her de fleste fisk mistes.

Måden du styrer forbi dette er ved at vælge et rigtigt sted at stå til at starte med men. Også fører fisken med stangen, derhen hvor du gerne vil have fisken. Nu er fisken inde ved breden og så er det bare at tage dit fiskenet under bugen. Og løfte den op på land. Husk at være forsigtig med fisken og sæt den eventuelt ud igen. Så kan du få glæde af den en anden gang.