Harpunfiskeri

Guide: Lær alt om harpunfiskeri i currentyear

Skrevet d. 13. juni 2019 af

Undervandsjagt, uv-jagt, harpunfiskeri, spydfiskeri, kært barn har mange navne. Undervandsjagt er ved at blive meget populær som fritidsbeskæftigelse i Danmark. Danmark har også nogle af verdens bedste eksperter i både harpunfiskeri og dykning.

Der findes mange og ældgamle former for undervandjagt. Harpunfiskeri er den mest udbredte form. Men der bruges også andre redskaber som spyd og net til drivjagt.

I Sydøstasien bruges der endda tæmmede skarver til undervandsjagt. De får ring om halsen. så de ikke kan synke de fisk, de fanger, og så slippes de løs. Skarver er kanondygtige fiskere. Så gode, at de i sidste århundrede næsten blev udryddet som uønskede konkurrenter af deres menneskelige kollegaer.

I Danmark, når vi taler om undervandsjagt, så mener vi at jagte fisk med en harpun. Undervandsjagt er dykning med harpunen som dit jagtvåben. Harpunen er også det centrale element i dit harpunfiskeri udstyr.

Dykkerbutikker:


Undervandsjagt

Køb harpunudstyr her

Diving 2000 sælger ikke kun alt i dykker- og svømmeudstyr, men har en komplet afdeling dedikeret til undervandsjagt. Der finder du et meget stort udvalg af udstyr i bedste kvalitet og til gode priser. Webshoppen virker meget overskuelig og velorganiseret og er nem at finde rundt i. Det kan være et stort plus. Er du ikke allerede ekspert til harpunfiskeri, kan det være en jungle at finde hoved og hale i de mange ukendte ting og begreber.

Webshoppen har alt, du nogensinde kan få brug for til harpunfiskeri. Det vil sige nødvendigt udstyr både til dykning og til jagt samt et stort udvalg af tilbehør. De har også pakketilbud, som er især interessante for nybegyndere.

Derudover kan du der også finde kurser, rådgivning og oplysning om undervandsjagt.

Kig måske også under de andre rubrikker som dyknings- og svømmeudstyr. Der er mange overlapninger mellem undervandsjagt, dykning og svømning. Undervandsjagt er lige nu en hurtigt voksende niche og er meget ny som så.

Kingfish


UV-jagt og fridykning

Køb harpunudstyr her

Kingfish har også dedikeret en hel side med undersider til harpunfiskeri udstyr. Kingfish har ikke kun et bredt udvalg af udstyr, men gør sig også stor umage med oplysninger om uv-jagt.

Der er links til en række YouTube videoer, hvor du kan lære alt om det tekniske. Hvordan harpuner skal sættes op, hvordan du bruger en torpedobøje og meget mere.

Hvis du har planer om at dykke med flasker, har du brug for PADI certifikater. Så er Kingfisher et godt bud. De har et stort udvalg af dykkekurser. Dem finder du dog i dykke-afdelingen, ikke ved undervandsjagt.

Kingfish har især et rigt udvalg af tilbehør. Tilbehør lyder umiddelbart ikke som noget essentielt. Men det kommer meget an på omstændighederne for undervandsjagt. Dykker du i mere afsides områder, har du brug for mere sikkerhedsudstyr. I webshoppen kan du finde simpelthen alt i tilbehør, fra dykkerure, til flåder, knive, lygter, bøjer og meget mere.

Hvis du har brug for hjælp til at finde den bedste harpun til dine behov, er du her på det rette sted. Du får god rådgivning af eksperter, og det er meget værd.

Dykkerbutikken.dk


Undervandsjagt

Køb harpunudstyr her

Udover almindelig dykkerudstyr har Dykkerbutikken også en stor afdeling af udstyr til harpunfiskeri. Der satses også på begyndere. Et omfattende udvalg af komplette sæt ligger helt i toppen af menuen, hvor det er nemmest at finde. Men det stopper ikke med udstyr. Dykkerbutikken sælger og formidler også rejser, ture og kurser. De har deres eget værksted, som kunderne kan drage fordel af. Værkstedet tilbyder service som reparation af dragter, flaske- og ventil service, udskiftning af batterier og andre reparationer.

Det er også et godt sted for dem, der har brug for at lære mere om undervandsjagt. Webshoppen har sin egen kategori til bøger om emnet.

Hvis du synes, at det er lige lovlig dyrt at købe alt det nødvendige udstyr til undervandsjagt, kan du endda leje det i Dykkerbutikken. Det kan være en god løsning, især for nybegyndere. Nogle gange skal du prøve dig frem med noget af udstyret. Så kan det give godt mening med at leje frem for eje.

Det virker som en udmærket ide at tilbyde udstyr til leje også. En særdeles smuk detalje er, at du også kan leje undervandskameraer.

Udstyr til harpunfiskeri

Lad os starte med en opremsning af det grundlæggende harpunfiskeri udstyr. Du har brug for følgende:

  • Harpun – enten med trykluft eller elastik. De har hver deres fordele og ulemper. På nedenstående link kan du få detaljeret information om harpuner til undervandsjagt. Find det her.
  • Dykkerbrille – eller -maske. Den bedste harpun duer ikke, når du ikke kan se fisken. Og uanset om du dykker frit eller med scuba grej, så skal du altid have en dykkermaske, som dem du kan finde her.
  • Snorkel – Teoretisk kan du sagtens klare dig uden, men i praksis er den helt uundværlig.
  • Finner – Selv med verdens bedste finner har du ingen chancer for at indhente en flygtende fisk. Men finner giver dig en større aktionsradius og bedre manøvrerevne.
  • Våddragt – Ikke et must, men selv når vandet føles mest behageligt, er det stadig 14-20 grader koldere end kroppens temperatur. Afkøling af kroppen sker langsommere med en dragt, og du får markant mere tid til jagt.
  • Tilbehør – noget tilbehør er absolut nødvendig, som for eksempel en dykkerkniv, som du kan læse mere om her. Også dykkerlygter, bøjer, vægte, et dykkerur og så meget andet kan være uundværlig. Både for din sikkerhed og for at få de bedste oplevelser. Hvilket udstyr du får brug for, afhænger i høj grad af, hvordan forholdene er, der hvor du dykker. Synligheden i de danske vande er ikke altid i top. Derfor kan du godt få brug for nogle gode dykkerlygter, som dem
Køb harpunudstyr her

Find dit udstyr til harpunfiskeri online

Meget af det udstyr, du skal bruge til harpunfiskeri, er det samme, som dykkere bruger. Men der er også nogle forskelle og specialiseringer. Derfor giver det godt mening for en webshop at samle det i en særskilt rubrik.

For eksempel er briller og masker til undervandsjagt med fordel mindre i størrelse end dem til dykning. Mindre masker giver mindre vandmodstand. Når du fridykker, har du kun få minutter til at opspore og nedlægge dit bytte. Fisken derimod er i sit naturlige element og vil under alle omstændigheder give dig baghjul, hvis den får chancen. Derfor tæller hver en smule, der kan mindske fiskens overlegenhed.

Udstyr til harpunfiskeri overlapper meget med dykkergrej. Men der er også udstyr, som er specifikt til harpunfiskeri såsom harpuner samt tilbehør til disse.

Kend reglerne

Det første, du skal gøre, når du vil blive harpunfisker, er at lære reglerne at kende. Undervandsjagt er en form for lystfiskeri og falder derved under de samme love. Dette betyder, at du skal have fisketegn for at have lov til harpunfiskeri. Det betyder også, at du ikke må sælge de fisk, du fanger. Det er kun til eget brug, du må lystfiske, både under eller over vand.

Udover de almene reger der gælder for alt lystfiskeri, findes der også nogle særlige. For eksempel må du umiddelbart kun harpunfiske i saltvand.

Der findes muligheder for harpunfiskeri i ferskvand, men de er meget begrænsede. Det skal være en kunstig sø, som er lavet til et andet formål som for eksempel en grusgrav. Der må kun være en lodejer, der ejer grunden rundt omkring søen, og søen skal være fuldstændigt isoleret fra andre vandløb.

Husk også at en harpun er et våben. Dette medfører et stort ansvar. Du er blandt andet ansvarlig for, at harpunen opbevares utilgængeligt for alle andre, end dem der må bruge den.

Harpunfiskeri er miljøvenligt og skånsomt

At jagte med harpun må siges at være en ædel form for jagt. Det er en meget aktiv sport og nok den jagtform, hvor byttet har de bedste chancer mod jægeren. Især hvis du fridykker.

Harpunfiskeri er også skånsomt, idet du kun dræber de fisk, du nøje har udvalgt. Der er ingen utilsigtet bifangst, som når du fisker med krog eller net. Fisk har meget følsomme slimlag på deres hud. Mange fisk, der bliver udsat efter fangst, dør senere af sekundære virkninger. Typisk af infektioner med bakterier eller svamp, når deres slimlag er blevet skadet igennem kontakt med net eller menneskehænder.

Som harpunfisker, er det ikke nok med, at du går på jagt. Du opholder dig jo i et fremmed element. Inden du kan fokusere på jagten, skal du tænke på dig selv og sikre din egen overlevelse.

Flasker eller fridykning?

Danmark er et af de få lande i verden, hvor det er tilladt at bruge scuba udstyr til harpunfiskeri.

At bruge flasker giver dig naturligvis en langt større rækkevidde og bevægelsesfrihed. Det gør jagten meget nemmere. Vi har jo ingen tropiske koralrev, hvor det myldrer med fisk. I de danske fiskevande kan der godt være lidt langt mellem fiskene.

Om du vælger at bruge flasker eller ej, skal du i hvert fald blive god til fridykning. Fridykning er grundlaget for alt harpunfiskeri. Hvor flasker giver dig rækkevidde og tid, repræsenterer fridykning den ultimative frihed. Det kræver i princip ikke andet en harpun at skyde med og briller til at se med.

I praksis er det en god ide med lidt mere udstyr til harpunfiskeri i de kølige og ofte grumsede danske vande.

Sikkerhed er det første bud

Tag ikke fejl, undervandsjagt er alt andet end ufarlig. Dit bytte er på hjemmebane, men du bevæger dig i et fremmed og potentielt livstruende element. Selv små fejl kan koste dig livet.

I din egen interesse skal du mestre dykning, inden du tænker på jagt. At beherske fridykning er et absolut must, også hvis du har planer om at dykke med flasker. Selv det bedste udstyr kan svigte, og så er det op til dig og dine fysiske og psykiske evner.

For at få lov til at bruge scuba udstyr, skal du igennem kurser og tage nogle certifikater.

Til fridykning findes der ingen lovkrav. Men det er livsvigtigt, at du lærer det ordentligt.

Vejrtrækning er nøglen til succes

Frem for alt: lær at holde vejret! For en nybegynder kan det godt virke uoverkommelig. Du kan måske med nød og næppe holde vejret i 45 sekunder. Det er ikke nok til at finde og harpunere en fisk, medmindre du dykker i en fiskedam. Det er for resten strengt forbudt, så lad dig ikke friste.

Men alle kan gøre hurtigt fremskridt med den rigtige træning. I løbet af ganske kort tid kan de fleste lære at holde vejret i 2 minutter og længere.

Verdensrekord er på 22 minutter, men det er med ren ilt, ikke almindelig luft. Der er rekorden nu på imponerende 12 minutter og 47 sekunder. Det er dog statisk, altså uden bevægelse. Jo mere du bevæger dig, jo mere ilt bruger kroppen. Det er ikke realistisk at kunne dykke i så lang tid, men en 2-4 minutter er indenfor alle almindelige menneskers rækkevidde.

Masker

Briller eller dykkermasker er dine vinduer under vand. Uden briller kan du ikke se nok til at ramme en fisk. Det er vigtigt at masken er så lille som mulig fordi størrelsen betyder meget for vandmodstanden. Men den skal alligevel give dig et godt udsyn i alle retninger.

Vær opmærksom på den lille detalje, at under vand virker alt cirka 30% større med briller. Du skal altså ikke flippe ud, hvis den kæmpe torsk på 70 cm, som du lige har spyddet, kun måler 45 cm, efter du har landet den.

Jo, det er stadig den samme torsk. Det er optikkens love, der snyder dig.

Om du foretrækker en dykkermaske eller briller er en personlige præference. Vigtigst er de to faktorer: mindst mulig vandmodstand og god optisk kvalitet. Glasset skal helst ikke forvrænge dit syn, udover hvad der er naturligt under vand.

Nogle tanker om dit jagtvåben, harpunen

I Danmark behøver du ikke våbentilladelse for at eje en harpun, men du skal være fyldt 18 år for at kunne købe en. Du er også ansvarlig for at uautoriserede personer såsom børn ikke kan få din harpun i hænderne.

Trykluftharpuner er den kraftigste slags og kan skyde meget hårdt. Til gengæld kræver de mere vedligeholdelse og skal plejes med olie. Det kræver typisk 20-40 pump for en fuld opladning. Men så har du tryk nok til rimeligt mange skud. Hos nogle modeller kan du regulere affyringstrykket. Mindre modeller kan holdes med én hånd.

Elastik harpuner er nemmest at bruge. De er velegnede til begyndere, men bruges også af øvede og mestre i harpunfiskeri. Nogle foretrækker elastik, andre lufttryk. Det er en smagssag, og man kan ikke sige, at den ene slags er bedre end den anden. Jo større fisk du jagter, jo mere giver det mening med en kraftig harpun.

På den anden side kan harpunen også være for kraftig. Når fisken bliver flået i stykker af harpunspyddet, så er det et vink om at bruge en mindre kraftig model.

Kun greenhorns begår den fejl, at de tror, den kraftigste harpun automatisk også må være den bedste. Den optimale styrke og model for harpunen afhænger altid af fisken og situationen. Har du endnu ikke den nødvendige erfaring, er det derfor smartest at søge råd hos en ekspert.