Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Rygcrawl.dk er en annoncefinansieret side, som derfor indeholder reklamelinks. Vores artikler er dog redaktionelle og uvildige, hvor fokus er at hjælpe og guide dig som læser.

Det kan være enormt svært, at finde ud af, hvor du skal købe dele til en regulator (lungeautomat). Mane vælger at købe et komplet regulatorsæt, fordi det er nemmere. Medmindre du er på udkig efter en bestemt del til enten trin 1 eller trin 2, måske en octopuss eller et manometer til dykning. Så anbefaler jeg også, at du vælger at købe et helt sæt.

Jeg vil i følgende afsnit henvise til, hvor du kan købe sådanne sæt. Oftest vil du være heldig at den pågældende webshop, kan stå for en sikker sammensætning af de enkelte dele. På den måde behøver du ikke bøvle med det, og kan komme til det du syntes er sjov: dykningen.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Regulator dykning


regulator dykning

Dykningen med en regulator kaldes også for scuba dykning i mange kredse.

Du vil sikkert bare have hørt det som dykning, men det fejlagtigt, da det også henviser til selv den mindste lille dukkert under vand.

Når du dykker med en regulator, så benytter du dig af en form for lungeautomat (mere om det senere) der gennem slanger sender ilt til dig, mens du befinder dig under vand.

Det ved du med stor sandsynlighed, fordi du netop er landet her. Spørgsmålet mange alligevel har er, hvordan man får fat i en god, ja endda nogle gange den bedste regulator til dykning?

Det er ikke et let spørgsmål at besvare. Men for den almene bruger kan det være helt ualmindelig kompliceret og svært at finde ud af.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Hvis du er førstegangs køber af eller nybegynder i forhold til dykning og regulatorer, så forstår jeg godt, hvorfor hovedet kan begynde at svimle når du skal vælge en regulator at købe. Det er en meget forvirrende verden, og jeg skal heller ikke påstå (som ellers påstået ekspert), at jeg har 100% styr på det. Derfor er mit klare råd også til alle førstegangskøbere, hvis du ikke ved præcist, hvad du leder efter, og bare skal have “alt der er brug for”. Så skal du vælge et komplet sæt.

dykker regulator

Det kan enten gøres ved at du handler et komplet dykkersæt. Du har dog med god sandsynlighed allerede våddragt, finner, maske eller deslige. Det du mangler at købe nu, er med stor sandsynlighed din egen personlige BCD vest til dykning og så en regulator til din dykkerflaske. Når du skal finde det, har det med stor sandsynlighed været en større udfordring end at vælge et par gode finner. Jeg syntes hvertfald, der er stor forskel på at skulle vælge et godt produkt mellem de to.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Regulatorsæt


En af de vigtigste ting, jeg dog kan råde dig til, er bare at vælge efter fornuften. Et samlet regulatorsæt er for de fleste det klart mest oplagte valg. Du sparer endda tilmed oftest en del på netop sådan en løsning. Så behøver du heller ikke tage stilling til om det ene manometer til dykning også passer med den dykker regulator du netop har valgt og om den Octopuss du lige har købt også går sammen med den Trin 1 løsning du vælger.

regulatorsæt

Der er dog flere ting, du ikke behøver at være nervøs for. For det første, så er du med 99% sikkerhed fuldstændig sikker på, at dit regulatorsæt passer på de dykkerflasker du kommer til at møde på den vej. Du behøver altså ikke være nervøs for, at tage på den helt store dykkerferie og pludselig blive mødt af nogle lokale dykkerflasker som netop dit nye dure regulatorsæt ikke er kompitabelt med. Det får du også løst, når du køber et af de almindelige regulatorsæt hos en af de store dykkerbutikker her i Danmark.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

En anden ting du ikke behøver være nervøs for, er om dit regulatorsæt er sikkert nok. Selv hvis du har købt et meget billigt regulatorsæt, så kan du godt være tryg omkring, at den har bestået de nødvendige sikkerhedstjek. Det skal så tilgengæld også lyde som en løftet pegefinger overfor dem der forsøger sig med at spare penge på at købe brugt. MEdmindre du er meget erfaren, ved hvad du laver, og ved hvordan du tjekker helt korrekt og sikkert efter fejl på en brugt dykker regulator, så skal du ikke købe brugt dykkerudstyr. Specielt ikke når det er så væsentlig en del, som din regulator! Det er både uhensigtsmæssigt og decideret farligt.

komplet regulator sæt

Der kan gå en lang række ting galt med en ukontrolleret og brugt regulator. Det er også grunden til, at selv når du har købt og brugt dit egen nye regulatorsæt, så skal du sørge for at sende det til kontroller jævnligt, for at være sikker på du trygt kan dykke med det. Nu kommer dette afsnits andet løftede pegefinger så. Lad nu være med at købe dykkerudstyr i udlandet. Du sparer alligevel ikke det helt store på det. Det er hvertfald ikke noget du bliver fed af. Men ligesom med brugt udstyr, så risikerer du tilgengæld også en hel del ved det.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

regulatorsæt til dykning

Det kan måske lyde lidt plat, og jeg er da også selv jysk nok til at have købt min egen dykkercomputer brugt i Thailand (Koh Tao af en Australsk pige der var så uheldig, at have startet sin DM, købt et spritny Suunto D4i og så springe trommehinden… Ærgelig historie men heldigt for mig!). Så jeg skal heller ikke sige mig for god til at købe brugt dykkerudstyr. Omvendt er jeg så også af den holdning, at jeg ikke kunne finde på at købe noget så vitalt som et regulatorsæt brugt. Her er sikkerheden for vigtig for mig.

Et dykkerur eller computer har jeg ikke noget i mod går i stykker på 30 meter. Men jeg ville være noget misfornøjet over at skulle samle stumperne af mit gamle brugte dykkerregulator op fra bunden mens jeg trak ilten gennem min buddy-makkers Octopuss. Det har jeg været så uheldig en gang at opleve med en udlejnings regulator. Igen i Thailand, men det er en helt anden historie.

For at skære det helt ud i pap og gøre det helt klart. Så kan man godt købe brugt. Er det dit første regulatorsæt – så lad være. Bekymrer du dig omkring din sikkerhed – så lad være. Ved du ikke synderligt meget om dykker regulatorer – så lad være. Det var lige lovligt mange løftede pegefingre i ét indlæg tænker du måske. Men hvis der er én ting, som er vigtigt du køber korrekt til dit samlede dykkersæt. Så er det altså den regulator du skla bruge til dykning!

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Derfor føler jeg også det er nødvendigt at ligge ekstra tryg på det og den sikkerhed der bør være. Samt den forsigtighed og omhu du bør udvise i udvælgelsesprocessen. Særligt for dig selv og af helt egoistiske årsager. Men specielt også, hvis du vælger at låne dit udstyr ud, uden at der skal lyde det helt store ramaskrig, så kan du blive dømt for uagtsomt manddrab, hvis det går helt galt for en anden med dit dykkerudstyr.

Lungeautomat


lungeautomat

Du har helt sikkert hørt dette ord, lungeautomat omkring en dykker regulator før. Der er især mange danske dykkere og entusiaster der bruger det lige gamle udtryk lungeautomat omkring en klassisk regulator eller hele regulator sæt systemet, som er forbundet til dykkerflasken.

Det er som sådan heller ikke hverken et forkert ord eller noget ondt om det. Men det er altså en smule gammeldags betegnelse. Det indfanger heller ikke rigtigt, at der også kan være et manometer til dykning inkorporeret i en “lungeautomat”. Det indikerer nærmest bare en forsimplet idé omkring et ilt-leveringssystem.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Det er jo heller ikke forkert, når man vælger at bruge lungeautomat omkring et slange og mundstykke system der fører ilt fra en komprimeret tank hen til dig som dykker. Jeg har dog aldrig rigtig selv anvendt dette begreb. Jeg har dog ikke noget mod, at folk bruger det.

Jeg ender bare altid med at stå og trække en smule på smilebåndet når jeg hører det. For sjovt lyder det sku. Det er ikke hver dag man støder på en dykker som bruge lungeautomat omkring sit regulator system længere.

lunge automat

Hyldet være dem der gør det, og jeg håber omvendt heller ikke at udstrykket udør med tiden. Lige omvendt, jeg burde måske selv sørge for at holde lidt liv i det.

Man kunne selvfølgelig også prøve at oplive andre lignende og spændende termer såsom: iltautomat til dykning, luftautomat, ilt leverings system til dykning eller dykkerflaske slanger. Ja, hvad ved jeg, der er sikkert mange flere gode.

På den lige sjove afsluttende note, så vil jeg bare sige dig mange tak fordi du læste med i dag. Hvis du er nået helt til enden betyder det jo mok desværre at du ikke fandt en lungeautomat til dit dykker udstyr, det må blive en anden god gang.

Ellers kan det selvfølgelig også bare betyde, at du har følt dig underholdt, og ville læse til ende, inden du rigtigt begav dig ud på den noget besværlige jagt på det helt rigtige sæt.

Hvis du har nogle spørgsmål, kommentarer eller andet, så skriv til mig. Benyt dig gerne af kommentarfeltet. Jeg vil også helt vildt gerne høre om du har flere skøre, sjove eller anderledes ord for en lungeautomat, så fyr dem afsted til mig. Også gerne i kommentarfeltet.

Se udvalget hos Dykker-butikken.dk, Klik her
Se udvalget hos Kingfish.dk, Klik her

Denne side er anmeldt af: Malou T. Bak 10/10

Forfatter

Skriv en kommentar