Sådan klargører du din båd til vinter

Sådan klargører du din båd til vinter

Skrevet d. 8. september 2018 af

Det at være bådejer er selvfølgelig fantastisk om sommeren og hvis vejret er til det, så også sent efterår, men ligeså snart vi går ind i vintermånederne skal man som bådejer huske at være opmærksom på de udfordringer der ligger i klargøring af sin båd til vinter månederne.

Hvis man blot ved hvad man foretager sig, og formår at skematisere sine måde at klargører sin båd til vinteren, så er det egentligt ikke særligt svært.

Vi vil hos rygcrawl.dk være behjælpelig i denne process således du fremadrettet ved, at når din båd skal klargøres til vinter så kigger du blot på nedenstående steps – du vil ved hurtig skimning finde ud af, at det faktisk ikke kræver ret meget:


Tjekliste til klargøring af båd til vinter

Når båden er i vandet:

  1. Giv din båd en god omgang rengøring indvendig såvel som udvendig med shampoo og børste. Det er naturligvis vigtigt, at du får skrubbet ordentligt igennem således alt voks og andre urenheder forsvinder.
  2. Vask bådens vinduer med koldt vand – det er vigtigt, at der ikke anvendes sæbe til dette, da det vil ødelægge vinduerne og give underlige mærker.
  3. Beslag tjekkes for utætheder og at de ikke er gået i stykker herefter afmonteres sejl og der tjekkes ligeledes, at det ikke er gået i stykker eller på anden vis har lidt skader henover sommeren. Det er hertil vigtigt at noterer sig, at sejlene skal skyldes for saltvand – her skyller du bare i ferskvand det vil sige vand fra hanen – og lader det tørre før du pakker det ned igen.
  4. Det er super vigtigt at toiletsystemer, vandsystemer frostsikres således der ikke går frost i dem henover vinteren. Husk at tøm alle steder med vand i båden og hvis du vil være rigtig grundig, så skyl alle slanger igennem med ferskvand.
  5. Afbryd alt med elektronisk sammenslutning og husk at fylde dieseltanken helt op således der ikke dannes kondens. Et andet rigtig godt råd her er, at tilsætte konservator det vil sige således du undgår dieselpest.
  6. Afslutningsvist skal du huske alle dine ejendele, som for eksempelvis høner, dyner og andre personlige ejendele som du måtte have på båden. Når det er gjort har du klargjort alt hvad du kan på din båd imens den er i vand. Så nu skal du tage den op og følge disse steps:

Nu er din båd på land:

  1. Spul båden med vand imens bunden stadigvæk er våd. Dermed kan du nemmere får alt skidtet af og dermed sikre, at der ikke danner mos eller andre urenheder henover vinteren.
  2. Det er desuden her, at det er en god idé lige at gå en tur rundt om båden og se om bunden, motoren eller andre ting har taget skade. Man kan jo have været uheldig at sejle imod nogle sten på lavt vand eller at der har sat sig nogle ting på motoren, som lige skulle skylles væk eller på anden vis fjernes.
  3. Skift motorolien og gearolien på båden således, den er klar til når du pakker din båd ud efter vinter månederne. Det bør ligeledes nævnes, at det er relativt vigtigt også at tjekke zinkanoder samt skiftes olie filtre.
  4. Når alt dette er klaret har du bestået den såkaldte: sådan klargører du din båd til vinter.

Af erfaring ved vi, at det er vigtigt at man husker at gøre alle steps korrekte da det selvfølgelig er kanon vigtigt at der i løbet af vinteren ikke dannes urenheder på boden, eller at motoren er gået i stykker.

Hvis du mangler nået information eller har andre spørgsmål til denne process er du mere end velkommen til enten selv at dele ud af dine råd eller også at skrive til os via nedenstående diskussionsfelt.

Her vil vi indenfor 24 timer besvare din henvendelse.

Et andet rigtigt godt råd er selvfølgelig at forhører sig hos andre bådejere hvad de gør såfremt du føler du mangler information. Der hvor du har din båd liggende plejer der faktisk også at være en form for rådgivning til hvordan man klargører sin båd om vinteren – så benyt dig endelig af det.

Det kunne jo være de havde et trick eller to, som kan vise sig at være utroligt nyttigt.

Hvis du i forbindelse med rengøringen af din båd til vinter månederne mangler andre små ting til båden, så har vi skrevet om følgende bådudstyr-relevant indlæg, som vi naturligvis vil anbefale dig at give et kig.